Η ΑΣΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΚΑΙ Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821.

2019-09-21

Πώς διαμορφώθηκε η αστική τάξη στην Ευρώπη;

Μέσα από τους σκληρούς αγώνες ενάντια στην αριστοκρατία, στην φεουδαρχία.

Στην Ελλάδα όμως διακρίνουμε κάποιες ιδιαιτερότητες. Μία από αυτές τις ιδιαιτερότητες έχουν να κάνουν με τον διπλό ρόλο μεγάλου και σημαντικού μέρους της αστικής τάξης.

Από την μία ανήκαν στην αστική τάξη πχ. οι κοτζαμπάσηδες ήταν μεγάλοι έμποροι αλλά από την άλλη συμμετείχαν σε σημαντικές θέσεις στο φεουδαρχικό σύστημα. Εκ τούτου είχαν μεγάλες απολαβές από αυτό.

Έτσι δεν υπήρχε μία ενιαία αστική τάξη με κοινά συμφέροντα, κοινούς αγώνες και συνείδηση.

Αυτή η ιδιαιτερότητα μαζί με τον κίνδυνο από μέρους των αγροτών όπως τον διατύπωσε ο Σωτήρης Χαραλάμπης στη Βοστίτσα (Αίγιο),« ...αφού ξεκάνουμε τους Τούρκους, σε ποιον θα παραδοθούμε; Ποιον θα 'χουμε ανώτερο; Ο ραγιάς αφού πάρει τα όπλα δε θα μας ακούει πια και δε θα μας σέβεται και θα πέσουμε στα χέρια εκείνου, που δεν μπορεί να κρατήσει το πιρούνι να φάει!».

καθόρισαν το τραγικό αποτέλεσμα της επανάστασης του 1821.

Πολλές φορές κινδύνευσαν οι κοτζαμπάσηδες να χάσουν το κεφάλι τους από τους αγρότες.

Υπήρξαν 3 περιπτώσεις το 1821 όπου οι κοτζαμπάσηδες απειλήθηκαν με φυσική εξόντωση έπειτα από εξέγερση (Βέρβαινα και Ζαράκοβα το καλοκαίρι του 1821 και Αργος το Δεκέμβρη του ίδιου χρόνου).

Οπως επισημαίνει ο Β. Φίλιας «αποτελεί σοβαρό σφάλμα» να «θεωρούμε τους κοτζαμπάσηδες [...] ως απλούς μεγαλογαιοκτήμονες. Βεβαίως το στοιχείο της μεγάλης ιδιοκτησίας είναι αποφασιστικό, αλλά ο ρόλος των κοτζαμπάσηδων δεν εξαντλείται στο πεδίο αυτό [...] ήταν ταυτόχρονα και οι τοπικοί μεγαλέμποροι του εξεμπορικευόμενου τμήματος της αγροτικής παραγωγής και ταυτόχρονα δανειστές, τοκογλύφοι και μεσίτες της επαρχίας τους».

Για την αντιδραστικότητα των προυχόντων είναι χαρακτηριστικό το ακόλουθο απόσπασμα.

Οι διάλογοι που έγιναν στις 26 Γενάρη στη Βοστίτσα (Αίγιο) στο σπίτι του Αντρέα Λόντου, μεταξύ του Παπαφλέσσα και των κοτζαμπάσηδων είναι χαρακτηριστικοί:

Ο Παλαιών Πατρών Γερμανός έφερνε αντιρρήσεις ρωτώντας: «Πού πολεμοφόδια; Πού όπλα; Πού χρήματα πολυάριθμα; Πού στρατός πεπαιδευμένος; Πού στόλος εφοδιασμένος;». Ο Σωτήρης Χαραλάμπης πιο αποκαλυπτικός συμπλήρωνε:

«...πιστεύω πως η Ρωσία, όπου έχει την ίδια θρησκεία μ' εμάς, θα συντροφέψει τον Υψηλάντη με στρατεύματα... Μα εμείς εδώ, αφού ξεκάνουμε τους Τούρκους, σε ποιον θα παραδοθούμε; Ποιον θα 'χουμε ανώτερο; Ο ραγιάς αφού πάρει τα όπλα δε θα μας ακούει πια και δε θα μας σέβεται και θα πέσουμε στα χέρια εκείνου, που δεν μπορεί να κρατήσει το πιρούνι να φάει!».

Και η απάντηση του Παπαφλέσσα:

«Η επανάσταση είτε θέτε είτε όχι θα γίνει! Πάρτε το απόφαση. Αν εσείς γυρεύετε να την εμποδίσετε, εγώ πήρα προσταγή από την Αρχή να ξεσηκώσω το λαό και να την κάνω. Και τότες όποιον βρουν ξαρμάτωτο οι Τούρκοι, ας τον κόψουν...».

Για να του ανταπαντήσει ο Παλαιών Πατρών Γερμανός: «Είσαι απατεώνας, άρπαγας, εξωλέστατος!» (Αμβρόσιος Φραντζής «Επιτομή της ιστορίας της αναγεννηθείσης Ελλάδας, τ. α' σελ. 98).

Αλλά και τμήμα των εφοπλιστών δεν πήγαινε πίσω από άποψη αντιδραστικότητας ,ενάντια της κήρυξης επανάστασης.

«Εἰς τήν Ὕδραν ἡ ὁποία διέθετε τά περισσότερα πλοῖα, τά μεγαλύτερα καί βαρύτερα ἐξωπλισμένα, ἐβράδυναν τά πράγματα. Διότι ἐπεκράτει τό συντηρητικόν πνεῦμα τῶν προκρίτων της, οἱ ὁποῖοι ἐφοβοῦντο τό ἀνέτοιμον καί ἀνοργάνωτον τοῦ ἀγῶνος, ἐξ οὗ ἐκινδύνευον νά χάσουν τά πλοῖα των» (Δ. Κόκκινος, Ἱστορία τῆς Νεωτέρας Ἑλλάδος).

Στο τέλος θα διαβάσετε τμήμα από ένα άρθρο για το πώς πήραν μέρος τα καράβια των εφοπλιστών της Ύδρας στην επανάσταση και την τραγική τύχη του ήρωα πλοιάρχου Οικονόμου.

Οι Φιλικοί αποφάσισαν να «σπρώξουν» τις εξελίξεις, ξεκινώντας τις εχθροπραξίες (15 Μάρτη), θέτοντας και τους μεν και τους δε προ τετελεσμένων γεγονότων: «Οι προύχοντες ήταν τώρα υποχρεωμένοι να πολεμήσουν για να σώσουν το κεφάλι τους».

Γ. Κορδάτου: «Ιστορία της Ελλάδας», τ. Χ, εκδ. «20ός αιώνας», 1957, σελ. 184.

Τελικά τι ώθησε την επανάσταση του 1821;

Καταπίεση - οικονομική κρίση - οι ιδέες της γαλλικής επανάστασης ( Ρήγας -Φιλική εταιρεία) - έμποροι και εφοπλιστές του εξωτερικού.

Σε αυτό το τετράπτυχο περισσότερο θα πρέπει να αναχθούν τα αίτια παρά στην αστική τάξη.

Αστική τάξη πού μέσα στα πλαίσια της οθωμανικής αυτοκρατορίας μεγάλο της μέρος ήταν διφυής, ανήκε και στην αστική και στην φεουδαρχική τάξη και πού ο βασικός της κορμός δεν ήθελε την επανάσταση.

Λόγω της καταπίεσης πολλές φορές στην διάρκεια των 400 χρόνων σκλαβιάς είχαμε ανεπιτυχείς εξεγέρσεις πού καταπνίγονταν.


Ο Αντώνιος Οικονόμου και η ανταρσία των Υδραίων το 1821

Δημοσίευση: 19 Μαρτίου 2017

Όταν ξέσπασε η Ελληνική Επανάσταση το αίτημα για τη συγκρότηση ισχυρού στόλου πρόβαλε επιτακτικό, προκειμένου να εμποδιστεί η εύκολη προσέγγιση των τουρκικών πλοίων και ο από τη θάλασσα ανεφοδιασμός των ήδη υπάρχόντων στρατευμάτων στο ελληνικό έδαφος. Η συνδρομή των ελληνικών νησιών, που διέθεταν μεγάλο αριθμό πλοίων, ήταν επομένως απαραίτητη για την επιτυχή έκβαση του Αγώνα. Οι πρόκριτοι της Ύδρας διαβλέποντας ότι η επιχείρηση αυτή ενείχε είτε κινδύνους (απώλεια σκαφών) είτε μεγάλο κόστος (μετατροπή, εξοπλισμός, συντήρηση) ήταν διστακτικοί στην ιδέα της Επανάστασης: «Εἰς τήν Ὕδραν ἡ ὁποία διέθετε τά περισσότερα πλοῖα, τά μεγαλύτερα καί βαρύτερα ἐξωπλισμένα, ἐβράδυναν τά πράγματα. Διότι ἐπεκράτει τό συντηρητικόν πνεῦμα τῶν προκρίτων της, οἱ ὁποῖοι ἐφοβοῦντο τό ἀνέτοιμον καί ἀνοργάνωτον τοῦ ἀγῶνος, ἐξ οὗ ἐκινδύνευον νά χάσουν τά πλοῖα των» (Δ. Κόκκινος, Ἱστορία τῆς Νεωτέρας Ἑλλάδος).

Δεν είναι τυχαίο ότι τελευταίο από τα τρία νησιά (Ύδρα, Σπέτσες, Ψαρά) που μπήκαν στον Αγώνα ήταν η Ύδρα. Τα πληρώματα, όμως, και πολλοί καπεταναίοι, που έβλεπαν τη ζωή τους να βαλτώνει μέσα στην ανεργία και την οικονομική κρίση μετά το τέλος των ναπολεόντιων πολέμων το 1815, είχαν αντίθετη γνώμη. Ο πόθος για ελευθερία και η ανάγκη τους ώθησαν στον ξεσηκωμό.

Πρωτεργάτης της εαρινής ανταρσίας των Υδραίων το 1821 ενάντια στους πρόκριτους και τους Τούρκους ήταν ο πλοίαρχος Αντώνιος Οικονόμου. Στην Κωνσταντινούπολη που είχε βρεθεί λίγους μήνες πριν την κήρυξη της Επανάστασης, γνωρίστηκε με τον Παπαφλέσσα, ο οποίος τον μύησε στη Φιλική Εταιρεία. Επιστρέφοντας στην Ύδρα βρήκε πρόθυμους στην ιδέα της Επανάστασης τους ναύτες και τους καπετάνιους, όχι όμως και τους πρόκριτους, οι οποίοι προσχηματικά ζητούσαν διαρκώς εγγυήσεις για τη σοβαρότητα του εγχειρήματος. Οι επισκέψεις του Περραιβού και του Αναγνωσταρά εκ μέρους της Φιλικής για να τους μεταπείσουν παρέμεναν άκαρπες. Την ίδια τύχη είχε και η επιστολή του Αλέξανδρου Υψηλάντη. Ο Οικονόμου κρίνοντας ότι δεν υπήρχαν περιθώρια για δισταγμούς, οργάνωσε λαϊκό κίνημα εναντίον των προκρίτων και πήρε την εξουσία. Σύμφωνα με την παράδοση ο Αντώνιος Οικονόμου και οι συνεργάτες του (Γκίκας Θεοδώρου Γκίκας, Πέτρος Μαρκέζης, κ.ά.), τη νύκτα της 28ης Μαρτίου ξεσήκωσαν το πλήθος των πολιτών και των ενόπλων που είχαν συγκεντρωθεί στο λιμάνι φωνάζοντας «Στ' ἄρματα! Ὅλοι στ' ἄρματα».

Την επόμενη μέρα εκδιώχθηκε ο διορισμένος από τον καπουδάν πασά Κυβερνήτης του νησιού Γεώργιος Βούλγαρης, ο νεότερος, και εγκαθιδρύθηκε λαϊκή εξουσία με ψυχή και νου τον Αντώνιο Οικονόμου. Ο ίδιος όρισε ως Κυβερνήτη έναν οπαδό του, τον Νικόλαο Κοκοβίλα και ανέθεσε στον πλοίαρχο Ιάκωβο Τομπάζη την αρχηγία του υδραίικου στόλου. Στις 16 Απριλίου του 1821 δημοσιεύτηκε επαναστατική προκήρυξη με την οποία η Ύδρα αποτίνασε την εξουσία του Σουλτάνου και κήρυσσε την ένωσή της με την επαναστατημένη Ελλάδα. Οι λίγοι προοδευτικοί πρόκριτοι στέκονται στο πλευρό του Οικονόμου. Ο Γκίκας Θ. Γκίκας, μάλιστα, διαφωνεί με τον πατέρα του, Θεόδωρο Γκίκα και στέκεται στα πλευρό του Οικονόμου και του ξεσηκωμένου λαού προσφέροντας στο βωμό της ελευθερίας και τη ζωή του. Οι συντηρητικοί πρόκριτοι όμως, (Θεόδωρος Γκίκας, Λάζαρος Κουντουριώτης, Δημήτριος Τσαμαδός κ.ά.) που δεν έκρυβαν τη δυσαρέσκεια για τον παραγκωνισμό τους, άρχισαν αμέσως να συνωμοτούν με στόχο στην αρχή να στρέψουν το λαό εναντίον του και μετά να προχωρήσουν στην εξόντωσή του. Η ευκαιρία τους δόθηκε με αφορμή τη διαφωνία που προέκυψε ανάμεσα στους ναύτες και τον Οικονόμου για τη διανομή της λείας ενός μουσουλμανικού πλοίου που είχαν κυριεύσει οι πλοίαρχοι Σαχτούρης και Πινότσης. Ο Οικονόμου πρότεινε να εφαρμοστούν οι διατάξεις του «Κανονισμού» για τη δίκαιη διανομή των πολεμικών λειών και απαίτησε να κρατηθεί μερίδιο για το δημόσιο ταμείο. Οι ναύτες αντιτάχθηκαν στο δίκαιο αυτό μέτρο και βρήκαν υποστήριξη από τους πρόκριτους. Εκμεταλλευόμενοι, οι πρόκριτοι την αντίδραση των ναυτών οργάνωσαν σχέδιο για τη δολοφονία του. Στις 12 Μαΐου οι πρωτεύοντες πλοίαρχοι Λάζαρος Παναγιώτας και Θεόφιλος Δρένιας, που είχαν συμπράξει με τους πρόκριτους, βοηθούμενοι από τους πλοιάρχους Γεώργιο Σαχτούρη και Αντώνιο Κριεζή επιτέθηκαν στην Καγκελαρία με σκοπό να σκοτώσουν τον Οικονόμου. Εκείνος κατόρθωσε να διαφύγει προς το νότιο τμήμα του νησιού, όπου όμως τελικά συνελήφθη. Οι ένοπλοι τον επιβίβασαν σε μια βάρκα και τον οδήγησαν απέναντι, στην Αργολίδα, για να τον σκοτώσουν. Διασώθηκε όμως από κάποιους ναύτες και φυγαδεύθηκε στο Κρανίδι.

Όταν έφθασε στην Ύδρα ο πρόκριτος Καλαβρύτων Σωτήρης Θεοχαρόπουλος «ἐπικαλούμενος ἐξ ὀνόματος τῶν Ἀχαιῶν ἀποστολήν ναυτικῆς δυνάμεως εἰς τόν κορινθιακόν κόλπον», οι πρόκριτοι δια στόματος Λάζαρου Κουντουριώτη απάντησαν ότι «ἐν ὅσῳ ὁ Οἰκονόμος διέτριβεν ἀντικρύ τῆς νήσου των ἐπί τῆς Πελοποννήσου, ὀχλαγωγῶν καί ἀπειλῶν, δέν ἐνέκριναν ν᾽ ἀπομακρυνθῶσι τά πλοῖα των» (Χ. Τρικούπης, Ἱστορία τῆς Ἑλληνικῆς Ἐπαναστάσεως) απαιτώντας έμμεσα τη σύλληψή του. Ο Θεοχαρόπουλος, πράγματι, συνέλαβε τον Οικονόμου και τον έθεσε «ὑπό ἐπιτήρησιν» στη Μονή του Αγίου Γεωργίου Φενεού. Ο Οικονόμου, όμως, δραπέτευσε στις αρχές Δεκεμβρίου του 1821 και με 14 άνδρες κατευθύνθηκε προς το Άργος, όπου είχαν ήδη, αρχίσει να συγκεντρώνονται οι αντιπρόσωποι των επαρχιών για την Α' Εθνοσυνέλευση. Οι αντιπρόσωποι της Ύδρας εκ μέρους των προκρίτων απείλησαν πως, αν ο Οικονόμου φτάσει στο Άργος, θα αποχωρήσουν από την Εθνοσυνέλευση και θα εγκαταλείψουν την Επανάσταση. Μετά από αίτησή τους, ξεκίνησε από το Άργος ένα απόσπασμα με επικεφαλής κάποιον Ξύδη, υπαρχηγό του Ανδρέα Λόντου, με εντολή να συλλάβουν τον Οικονόμου και αν αυτός αντισταθεί, τότε να τον σκοτώσουν. Οι πρόκριτοι μάλιστα έπεισαν τον Δημήτριο Υψηλάντη να υπογράψει έγγραφο για τη σύλληψη και τον περιορισμό του Οικονόμου. Ο Κολοκοτρώνης, μόλις πληροφορήθηκε τις ενέργειες των προκρίτων, έστειλε αμέσως το φρούραρχο του Άργους Δημήτριο Τσόκρη με 200 άνδρες για να τον προστατεύσει. Ο Τσόκρης όμως καθυστέρησε, καθώς στο δρόμο συγκρούστηκε με τους Τούρκους, με αποτέλεσμα οι άνδρες του Λόντου να προλάβουν τον Οικονόμου ανάμεσα στο Κουτσοπόδι και το Άργος και να τον σκοτώσουν, στις 16 Δεκεμβρίου, ύστερα από μια σύντομη συμπλοκή. Στο σημείο της δολοφονίας ο Τσόκρης έθαψε το πτώμα του ξεχωριστού Υδραίου ανδρός.

Αυτό ήταν το τέλος της σύντομης σε διάρκεια αλλά καθοριστικής σε σημασία επαναστατικής δράσης ενός ανθρώπου, που εγέρθηκε πάνω από πρόσωπα και περιστάσεις και ανταποκρίθηκε με τον καλύτερο τρόπο στην αναγκαιότητα της ιστορικής στιγμής. Στα χρόνια που ακολούθησαν η περίπτωση του Οικονόμου καλύφθηκε από τη λήθη, προκαλώντας αναρωτήσεις για τους μηχανισμούς, τους κοινωνικούς συσχετισμούς και τα ιδεολογικά μέσα με τα οποία διαμορφώνεται η κρατούσα κάθε φορά άποψη για την Ιστορία, με την αποσιώπηση ή την καταδίκη της μνήμης, την «damnatio memoriae» ιστορικών προσώπων και γεγονότων, να κυριαρχεί. Οι πρόκριτοι φρόντισαν να εξαφανίσουν κάθε ίχνος της δράσης του Οικονόμου. Ακόμη και τα πρακτικά των αποφάσεων της περιόδου διακυβέρνησής του δε σώζονται, αφού τα αντίστοιχα φύλλα έχουν αποκοπεί. Η επίσημη ιστοριογραφία του 19ου αιώνα τον είχε καταδικάσει στην αφάνεια. Ο Κωνσταντίνος Παπαρρηγόπουλος στην «Ιστορία του Ελληνικού Έθνους» αφιερώνει μόλις μία παράγραφο στον Οικονόμου. Ο Οικονόμου αγνοήθηκε και από τα σχολικά βιβλία της Ιστορίας, γιατί ενσάρκωνε μια άλλη διάσταση του ξεσηκωμού, εκείνη που η εθνική μας ιστοριογραφία ήθελε επιμελώς να αποκρύψει.

https://www.avgi.gr/article/10812/7990710/o-antonios-oikonomou-kai-e-antarsia-ton-ydraion-to-1821

Και άλλο ένα ενδιαφέρον άρθρο χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η γνώμη του συγγραφέα συμπίπτει με την δική μου σε όλα τα θέματα που διαπραγματεύεται.

Μερικές αλήθειες που δεν ήξερες για το 1821

Ο συγγραφέας του 'Τα Ψιλά Γράμματα της Ιστορίας', Θεόδωρος Παναγόπουλος, αμφισβητεί όσα γράφουν τα σχολικά βιβλία της ιστορίας για την Επανάσταση.

Γιώργος Μυλωνάς


'Οι λαοί δεν έχουν μόνο ήρωες, έχουν και καθάρματα. Στην ιστορία ενός τόπου δεν ανήκουν μόνο οι ήρωες, ανήκουν και τα καθάρματα, που κι αυτά γράφουν ιστορία', αναφέρει ο Βασίλης Ραφαηλίδης στην 'Ιστορία (κωμικοτραγική) του Νεοελληνικού Κράτους (1830-1974)'. Κι όταν και τα καθάρματα γράφουν ιστορία, τότε η ιστορία περιλαμβάνει και αδικίες. Η αδικία και κατ' επέκταση η απόδοση δικαιοσύνης ήταν το κίνητρο που ώθησε τον Θεόδωρο Παναγόπουλο να γράψει 'Τα Ψιλά Γράμματα της Ιστορίας', ένα βιβλίο που αμφισβητεί πολλά από όσα θεωρούσαμε ως θέσφατα για την Ελληνική Επανάσταση του 1821, απλά και μόνο επειδή αναφέρονται στα σχολικά βιβλία.

''Μελετώντας τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια όσα έχουν γραφτεί για το '21, σχημάτισα τη γνώμη πως η Επανάσταση προδόθηκε τόσο από μέσα όσο και απέξω'', μου ανέφερε ο Παναγόπουλος στην αρχή της συζήτησής μας, ο οποίος ως, συνταξιοδοτημένος, δικαστής ενοχλήθηκε από τις ιστορικές αδικίες και θέλησε μέσω του βιβλίου του να αποδοθεί δικαιοσύνη. ''Ήθελα, σύμφωνα με τη δική μου συνείδηση, να ξεκαθαρίσω ποιοι ήταν πραγματικά αγνοί και ποιοι ιδιοτελείς. Έτσι, ξεκίνησα να ερευνώ τα πρόσωπα και τα γεγονότα, μία έρευνα που κατέληξε στη συγγραφή του 'Τα Ψιλά Γράμματα της Ιστορίας''.

>''Ενώ η Επανάσταση ξεκίνησε αρκετά καλά, την πρόδωσαν από μέσα οι κοτζαμπάσηδες και οι πρόκριτοι. Δεν την ήθελαν, γιατί περνούσαν καλά επί τουρκοκρατίας. Είχαν αποκτήσει πολύ σημαντική πολιτική δύναμη, γιατί είχαν τον έλεγχο της οικονομίας, εισπράττοντας τους φόρους για λογαριασμό του σουλτάνου, κρατώντας ένα τεράστιο μερίδιο για τους ίδιους. Είχαν φτάσει στο σημείο να διορίζουν και να απολύουν ακόμα και τον πασά της Τριπολιτσάς, τον Οθωμανό διοικητή της Πελοποννήσου. Επομένως, δεν ήθελαν ανεξάρτητο ελληνικό κράτος, γιατί θα έχαναν τα προνόμια και τις περιουσίες τους''.

> ''Απέξω την Επανάσταση πρόδωσαν οι Φαναριώτες και όσοι ήρθαν μαζί τους στην Ελλάδα. Άνθρωποι όπως ο Μαυροκορδάτος και ο Καρατζάς που ήρθαν από τις παραδουνάβιες ηγεμονίες κι έφεραν μαζί τους διάφορους περίεργους νεαρούς τύπου Πολυζωίδη και Σκουφά, οι οποίοι αργότερα έγιναν ηθικοί αυτουργοί της δολοφονίας του Καποδίστρια. Όλοι αυτοί που ήρθαν απέξω δεν ήταν πάνω από είκοσι ετών. Πολέμησαν τους οπλαρχηγούς που είχαν ξεκινήσει την Επανάσταση και έτσι στην πραγματικότητα την πρόδωσαν. Θα ήμασταν ένα διαφορετικό κράτος, ίσως πιο ευτυχισμένο, πιο ειρηνικό και εντελώς ανεξάρτητο αν δεν σκότωναν τον Καποδίστρια, ο οποίος είχε όνειρα να φτιάξει μια Ελλάδα μεγάλη, ισχυρή και ανεξάρτητη''.

Οι Μεγάλες Δυνάμεις

> ''Δεν θα έλεγα πως η ελληνική επανάσταση ήταν αποτέλεσμα της επιθυμίας των Μεγάλων Δυνάμεων. Η ουσία ήταν πως η Αγγλία και η Γαλλία δεν ήθελαν να κατέβει η Ρωσία στη Μεσόγειο. Με βάση αυτή τη λογική, λοιπόν, εμπόδιζαν την Ελλάδα να γίνει ανεξάρτητο κράτος. Ήθελαν να γίνει αυτόνομη επαρχία της οθωμανικής αυτοκρατορίας, όπως ήταν η Μολδοβλαχία. Αναγκάστηκαν μαζί με τους Τούρκους να δεχτούν την αυτονομία, όταν οι Ρώσοι έφτασαν με τον Ρωσοτουρκικό πόλεμο στα πρόθυρά της Κωνσταντινούπολης. Ο σουλτάνος πιεζόμενος πλέον και από τους Αγγλογάλλους δέχτηκε την ανεξαρτησία κι έτσι φτάσαμε στο σχηματισμό ενός μικρού ελληνικού κράτους που περιλάμβανε την Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες και τη Στερεά Ελλάδα.

> ''Οι Μεγάλες Δυνάμεις είχαν αποφασίσει η Ελλάδα να είναι φόρου υποτελής στο σουλτάνο και ο αρχηγός της αυτόνομης πολιτείας να διορίζεται μετά από έγκριση του σουλτάνου. Την Ελλάδα την ήθελαν προτεκτοράτο. Την ανεξαρτησία την δέχτηκαν κατά ανάγκη, αλλά περιορισμένη. Αποφάσισαν να την κάνουν προτεκτοράτο και αφού επελέγη ο Καποδίστριας από την Εθνοσυνέλευση άρχισαν να τον υποσκάπτουν. Οι Άγγλοι έβαλαν από πίσω του τον πράκτορας τους, τον Μαυροκορδάτο. Δημιούργησαν το κοινό της Ύδρας, άρχισαν να λένε στα νησιά να μην πληρώνει κανείς φόρο στην κυβέρνηση και στο τέλος τον δολοφόνησαν, μέσω των Μαυρομιχαλαίων. Κάπως έτσι ξεκίνησε η απόλυτη εξάρτησή μας από τις Μεγάλες Δυνάμεις και φτάσαμε μέχρι τον ερχομό του Όθωνα''.

> ''Πιστεύω πως θα είχαμε καταφέρει να ανεξαρτητοποιηθούμε και χωρίς τις Μεγάλες Δυνάμεις, τα δάνεια τους και το Ναυαρίνο. Τον πρώτο χρόνο της επανάστασης είχαμε όλο νίκες. Από τη στιγμή που ανακατεύτηκε ο Μαυροκορδάτος, ο οποίος εξυπηρετούσε τα αγγλικά συμφέροντα, είχαμε όλο ήττες. Στην ανεξαρτησία δεν έπαιξε ρόλο το Ναυαρίνο. Όλο αυτό ξεκίνησε από παρεξήγηση, αφού ένα αγγλικό πλοιάριο με λευκή σημαία κινήθηκε προς στην τουρκική ναυαρχίδα για να ζητήσει να συζητήσουν. Οι Τούρκοι το πυροβόλησαν, σκοτώθηκε ένας δόκιμος και ξεκίνησε η μάχη. Θα τα είχαμε καταφέρει και χωρίς το Ναυαρίνο''.

> ''Όσον αφορά το δάνειο, λειτούργησε διαιρετικά για τους Έλληνες. Οι Άγγλοι μας ήθελαν διαιρεμένους. Για αυτό και δημιούργησαν ένα ολιγαρχικό κόμμα, το κόμμα των αρχόντων με τους κοτζαμπάσηδες και τους Κουντουριώτηδες, ενώ από την άλλη πλευρά βρίσκονταν οι Καραϊσκάκης, Κολοκοτρώνης, Ανδρούτσος. Τον Ανδρούτσο και τον Καραϊσκάκη τους δολοφόνησαν, ενώ τον Κολοκοτρώνη τον φυλάκισαν. Η Αγγλία εκείνα τα χρόνια χρησιμοποιούσε το σύστημα 'διαίρει και βασίλευε''.

> ''Πώς θα τα καταφέρναμε χωρίς τις Μεγάλες Δυνάμεις; Τον πρώτο χρόνο της Επανάστασης (1821-22), είχαμε έξι νίκες και καμία ήττα σε μάχες. Στα τέλη του '21 ήρθε ο Μαυροκορδάτος και από το '22 που έκανε το σύνταγμα μέχρι το '32 δεν κερδίσαμε ούτε μία μάχη. Γνωρίσαμε δέκα ήττες από την Πάτρα και την Κόρινθο μέχρι το Μανιάκι με τον Παπαφλέσσα και τη Σφακτηρία. Μέσα στο ίδιο χρονικό διάστημα, είχαμε πέντε καταδίκες όπως αυτές του Κολοκοτρώνη και του Καραϊσκάκη, οχτώ δολοφονίες και δύο εμφύλιους πολέμους. Είχαμε 200.000 νεκρούς, αναπήρους και αιχμαλώτους και σκεφτείτε πως εκείνο το διάστημα ο πληθυσμός της χώρας ήταν 900.000, άρα χάθηκε το 1/4 του πληθυσμού. Αυτό ήταν το αποτέλεσμα της πολιτικής των Άγγλων, για αυτό πιστεύω πως η Επανάσταση θα πετυχαίναμε και χωρίς τις Μεγάλες Δυνάμεις''.

> ''Πήραμε, επίσης δάνεια, τα οποία τα κατασπαταλήσαμε. Από τις 2.000.000 λίρες των δανείων έφτασαν στην Ελλάδα οι 800.000. Τα λεφτά τα έφαγαν ο Κουντουριώτης με τον Κωλέττη και τον Μαυροκορδάτο. Μ' ένα μέρος αυτών των χρημάτων παραγγείλαμε φρεγάτες από τα ναυπηγία της Αγγλίας οι οποίες δεν ήρθαν ποτέ γιατί την ίδια περίοδο τα αγγλικά ναυπηγεία είχαν παραγγελίες από τον Μεχμέτ Άλη, τον πατέρα του Ιμπραήμ και καθυστέρησαν τις ναυπηγήσεις των ελληνικών πλοίων για να προλάβουν να στείλουν στην Αίγυπτο τις δικές του παραγγελίες, ώστε να έχει τη δυνατότητα ο Ιμπραήμ να φτάσει στην Πελοπόννησο χωρίς να βρει αντίσταση''.

> ''Δυστυχώς το '21 δεν είχαμε την κατάλληλη ηγεσία. Είχαμε τον Μαυροκορδάτο και τον Κωλέττη. Το '22 ο Μαυροκορδάτος στο σύνταγμα της Επιδαύρου, έβαλε ένα άρθρο που έλεγε πως ο αρχηγός του στρατού (δηλαδή ο Κολοκοτρώνης, ο Υψηλάντης ή όποιος θα γινόταν αρχιστράτηγος) δεν μπορούσε να κάνει καμία πολεμική επιχείρηση χωρίς την άδεια της βουλής. Την βουλή απάρτιζαν άνθρωποι του Ζαΐμη και του Μαυροκορδάτου. Με τα μέσα της εποχής φανταστείτε να έρχεται από τα Μέγαρα ο Κιουταχής με 10.000 στρατιώτες και να πρέπει ο αρχιστράτηγος να πάει στην Τρίπολη να βρει τη βουλή, να συνεδριάσει και να του δώσει την άδεια. Έλεος. Αυτό είναι ανήκουστο. Και όμως είχε γίνει.''

Ο Λόρδος Βύρωνας και η Εκκλησία

> ''Αφού ο Βύρωνας ήταν σπουδαίος φιλέλληνας γιατί δάνεισε λίρες αναγκάζοντάς μας να υποθηκεύσουμε τις αλυκές του Μεσολογγίου και το χρέος το πλήρωσε μετά η ελληνική πολιτεία στους κληρονόμους του; Η εκκλησία έπαιξε και αυτή αρνητικό ρόλο. Είχε αφορίσει τον Ρήγα και τον Κολοκοτρώνη, τον οποίο κυνήγησε για να τον εξολοθρεύσει. Η Εκκλησία αποκαλούσε βασιλέα τον σουλτάνο και διέδιδε ότι εκείνος μας αγαπούσε. Αυτό ξεκίνησε από την εποχή του Γεννάδιου, ο οποίος είχε πει μετά την άλωση της Πόλης πως ο Θεός μας τιμώρησε γιατί φύγαμε από το δρόμο του''.

Η ιστορική αλήθεια και οι ομοιότητες με το σήμερα

> ''Έχουν περάσει σχεδόν 200 χρόνια από την Επανάσταση. Πιστεύω πως είναι αρκετά για να μάθουμε επιτέλους την αλήθεια. Αν είχαμε μάθει από μικροί ότι ο Όθωνας κυβερνούσε απολυταρχικά και είχε μαζέψει γύρω του όλα τα καθάρματα τα οποία έκανε στρατηγούς και αντιστράτηγους, αν ξέραμε ότι τα δάνεια μας σκλαβώνουν, αν μας έλεγαν αυτό που έλεγε ο Καποδίστριας ότι ό 'ο φιλήκοος των ξένων είναι προδότης', ίσως η Ελλάδα ήταν μια καλύτερη χώρα με πιο υπεύθυνους πολίτες. Όχι πολίτες που ακούν τον Κωλέττη και τον Μαυροκορδάτο που μονοπωλούσαν την εξουσία από το '22 μέχρι το '62 και συνεπώς έγραψαν την ιστορία όπως ήθελαν εκείνοι''.

> ''Αν δεν σου λένε την αλήθεια πως να έχεις άποψη; Σήμερα λέμε για το αν πρέπει να φύγουμε ή όχι από το ευρώ. Δεν κάθεται όμως κάποιος να μας πει τις συνέπειες του αν φύγουμε και τις συνέπειες του αν μείνουμε. Κοιτάνε την καρέκλα τους και οι προηγούμενες κυβερνήσεις και η νυν. Να λοιπόν γιατί χρειάζεται να μαθευτεί η αλήθεια στα σχολεία και να μάθουν τις ευθύνες τους οι μαθητές από παιδιά, αλλιώς γίνονται πρόβατα. Ραγιάς ξέρετε τι σημαίνει; Ο 'ράγιας' προέρχεται απ΄την αραβική λέξη 'ράγι' που σημαίνει κοπάδι. Ραγιάς ήταν το κοπάδι του σουλτάνου. Ο σουλτάνος της οθωμανικής αυτοκρατορίας είχε δικαίωμα πάνω στο κοπάδι να το σφάξει ή να το κάνει ό,τι θέλει. Ραγιάδες θέλουμε; Πρόβατα; Εγώ ως μαθητής από την επαρχία δεν ήξερα τίποτα πέρα από αυτά που έγραφαν τα βιβλία. Τέλειωσα το σχολείο και δεν ήξερα ποιος είναι ο Μωάμεθ και ο Μαρξ. Τι φοβόντουσαν; Πώς αν τους μάθαινα θα γινόμουν μουσουλμάνος ή κομμουνιστής;''

> ''Η σημερινή πολιτική σκηνή είναι ταυτόσημη με αυτή του 1821. Ποτέ κανείς δεν λογαριάζει το λαό. Τότε τα έτρωγαν οι κοτζαμπάσηδες μέσω των φόρων, σήμερα οι πλούσιες οικογένειες δεν φορολογούνται και ο λαός υποφέρει. Οι βουλευτές που έχουμε θα έπρεπε να ντρέπονται. Αν είχαμε πολίτες σκεπτόμενους δεν θα ψήφιζαν κανέναν από αυτούς. Όταν το '21 ήρθε ο Καποδίστριας δεν δέχτηκε να πάρει βουλευτική αποζημίωση ούτε ένα φοίνικα και πέθανε χωρίς να έχει τίποτα. Οι σημερινοί βουλευτές δεν δέχονται καμία περικοπή κι έχουν τόσα προνόμια. Να γιατί χρειάζεται πολίτης με μυαλό. Για να μην είναι πρόβατο του καθενός''.

>''Το '21 πέρα από τους Άγγλους υπήρχαν οι Βαυαροί, οι οποίοι εκείνη την εποχή έκαναν την πρώτη γερμανική κατοχή στην Ελλάδα. Έφεραν τον ανήλικο Όθωνα και κυβερνούσαν μέσω των αντιβασιλέων. Με τον Όθωνα ήρθαν 3.500 Βαυαροί, οι οποίοι έστησαν δύο σκουριασμένες λαιμητόμους, σε Χαλκίδα και Ναύπλιο και άρχισαν να κόβουν κεφάλια. Κάλεσαν στο Ναύπλιο τον στρατό που είχε φτιάξει ο Καποδίστριας που αποτελούνταν από όσους πολέμησαν στην Επανάσταση, τον αφόπλισαν και μετά τον ξαπόστειλαν. Οι περισσότεροι πήγαν στα βουνά και έγιναν ληστές. Οι άλλοι περάσαν από τη Λαμία και πάνω και πήγαν με τους Τούρκους που μέχρι τότε πολεμούσαν και λήστευαν τους Έλληνες. Δηλαδή έφυγαν από τη χώρα όσοι πολέμησαν τους Τούρκους και έμειναν οι Βαυαροί. Έφτασαν στο σημείο να πιάσουν τον Πλαπούτα και τον Κολοκοτρώνη και να τους καταδικάσουν σε θάνατο. Η πρώτη γερμανική κατοχή έγινε τότε με τις ξιφολόγχες, η δεύτερη έγινε το 1941 και από το 2010 έχουμε νέα γερμανική κατοχή. Αυτή τη φορά οι ξιφολόγχες αντικαταστάθηκαν με χάρτινες ξιφολόγχες όπως το ευρώ.''

>''Από την ελληνική ιστορία νιώθω περήφανος για τη στάση του Κολοκοτρώνη, περήφανος και λυπημένος που χάθηκε για τη συμπεριφορά του ο Καποδίστριας. Περήφανος για το Νικηταρά και για τη Μαντώ Μαυρογένους. Για όλους τους ανθρώπους με αξία που έδωσαν τη ζωή και τη ψυχή τους για τον Αγώνα και στους οποίους οφείλεται η ελευθερία μας''.

Οι Τούρκοι, το ελληνικό DNA και οι παρελάσεις

> ''Σήμερα ο Ερντογάν οραματίζεται να επανιδρύσει την οθωμανική αυτοκρατορία. Στο σχολείο οι Τούρκοι τα μαθαίνουν πιο λάθος ακόμα και από εμάς. Και εμείς σφάζαμε Τούρκους και εκείνοι μας έσφαζαν. Η ιστορία θα έπρεπε να είναι αντικειμενική. Να λέει τι κάναμε εμείς στη Μικρά Ασία και τι έκαναν εκείνοι στη Σμύρνη. Ποντάρουν, όμως, και οι δύο στο συναισθηματισμό και το αποτέλεσμα είναι να βρισκόμαστε από το 15ο αιώνα σε μια αντιπαλότητα που δεν λέει να τελειώσει. Θα μπορούσαμε να έχουμε καλές σχέσεις με τους Τούρκους, οι οποίες θα ωφελούσαν και τις δύο πλευρές. Αντ' αυτού οι Γερμανοί και οι Αμερικάνοι πουλάνε εξοπλισμούς και στους δυο μας και γλεντούν με τα λεφτά μας''.

> ''Σε αυτό τον τόπο κατοικούσαν κάποιοι άνθρωποι που ανέπτυξαν τη δημοκρατία και τη φιλοσοφία. Από το 146μ.Χ. που έπεσε η Ελλάδα κι έγινε Ρωμαϊκή αυτοκρατορία έπαψαν να υπάρχουν Έλληνες. Υπήρχαν Ρωμιοί. Δημιουργήθηκε ανατολικό και δυτικό κράτος και είχαμε αυτοκράτορες που κανείς δεν ήταν Έλληνας. Η Ελλάδα δεν έχει σχέση με το Βυζάντιο αν και προσπάθησαν να μας πολιτογραφήσουν βυζαντινούς. Εκείνο που διασώθηκε από τον ελληνισμό της αρχαιότητας ήταν η γλώσσα χάρη στις κατακτήσεις του Μεγάλου Αλεξάνδρου, αλλά κυρίως χάρη στο γεγονός πως τα Ευαγγέλια είχαν γραφτεί στα ελληνικά. Όσον αφορά το ελληνικό DNA, κανείς λαός δεν είναι καθαρός. Από εδώ έχουν περάσει, Αρβανίτες, Ενετοί, Τούρκοι και τόσοι άλλοι. Έχουμε και τούρκικο αίμα, αλλά και οι Τούρκοι ελληνικό. Ξέρετε πόσο ελληνικό αίμα έχουν οι Τούρκοι ως απόγονοι γενιτσάρων;''

> ''Οι παρελάσεις αποτελούν τρόπο επίδειξης και δεν έχουν κάποια χρησιμότητα. Τέτοιες μέρες θα μπορούσαν να γίνονται διαλέξεις στα σχολεία σχετικά με το τι έγινε το '21, αλλά οι παρελάσεις και από τις δύο πλευρές του Αιγαίου θέλουν να τονίσουν το εθνικό φρόνημα και τίποτα άλλο. Δεν βοηθά σε τίποτα να βγαίνουν οι επίσημοι να στρίβουν τα κεφάλια και να κοιτούν τ' άρματα. Αυτό που βοηθά είναι να πουν την αλήθεια. Στη Γερμανία και στην Αγγλία γίνονται παρελάσεις; Ο μόνος τρόπος για να τιμήσουμε όσους αγωνίστηκαν για την Επανάσταση είναι να σεβόμαστε και να μνημονεύουμε αυτούς που μας ελευθέρωσαν και να τους θεωρούμε πρότυπα των οποίων τη ζωή πρέπει να ακολουθούμε''.

https://www.oneman.gr/keimena/diabasma/malebox/merikes-alhtheies-poy-den-hkseres-gia-to-1821.4591611.html

© 2017 Το Κοινωνικό-πολιτικό blog . Διατηρούνται όλα τα δικαιώματα.
Υλοποιήθηκε από τη Webnode Cookies
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε