ΦΑΚΕΛΟΣ ΥΓΕΙΑ

ΦΑΚΕΛΟΣ ΥΓΕΙΑ.
Μία σύντομη προσπάθεια σφαιρικής ενημέρωσης.
Σε καθημερινή βάση έχουμε ένα ατελείωτο καταιγισμό , βομβαρδισμό από την τηλεόραση, τα περιοδικά, της βιομηχανίας τροφίμων και ποτών.
Πιείτε το τάδε ποτό να βρεθείτε σε ονειρικούς κόσμους , απολαύστε την ωραία γεύση πού αφήνουν στον ουρανίσκο, την αισθητική απόλαυση πού προσφέρουν, είναι γεμάτο βιταμίνες ,κάνει καλό στον ανθρώπινο οργανισμό, να γεύεσαι με όλες σου τις αισθήσεις, έτσι κάνουν οι δυναμικοί άνθρωποι, αυτό σας προσφέρει άμεση ενέργεια, αυτό τρώνε και πίνουν οι πλούσιοι κάντε και εσείς το ίδιο, μέσω της ταύτισης, για να γίνεται πλούσιοι κλπ.
Αυτά τα μηνύματα μέσω των διαφημίσεων σερβίρουν με μεγάλη σφοδρότητα οι εταιρείες προς τους καταναλωτές.
Σε μία κοινωνία πού ο βασικός σκοπός είναι το κέρδος τα πάντα επιτρέπονται.
Πώς να σερβίρεις μέσω της διαφήμισης σκουπίδια, δηλητήρια για τον ανθρώπινο οργανισμό με όμορφο , μαγικό περιτύλιγμα.
Ας δούμε ένα παράδειγμα.
Τι γίνεται μέσα μας όταν πίνουμε coca-cola.
Τα πρώτα 10 λεπτά: 10 κουταλιές ζάχαρης εισχωρούν στο σύστημά σας (100% της προτεινόμενης ημερήσιας χρήσης.) Ο λόγος που δεν κάνετε αμέσως εμετό από την υπερβολική δόση ζάχαρης είναι το φωσφορικό οξύ που κόβει την γεύση και σας επιτρέπει να κρατήσετε το αναψυκτικό στο στομάχι σας.
20 λεπτά: Το ζάχαρο σας προκαλεί μια έκρηξη ινσουλίνης. Το συκώτι σας ανταποκρίνεται σε αυτό , μετατρέποντας όση ζάχαρη μπορεί σε λίπος (και υπάρχει πολύ ζάχαρη αυτή τη στιγμή)
40 λεπτά: Η απορρόφηση καφεΐνης έχει ολοκληρωθεί. Οι κόρες σας διαστέλλονται, η πίεση του αίματος αυξάνεται και το συκώτι συνεχίζει να ρίχνει ζάχαρη στο αίμα. Oι δέκτες αδενοσίνης στον εγκέφαλό σας φράζουν αποτρέποντας την υπνηλία.
45 λεπτά: Το σώμα σας ανεβάζει την παραγωγή ντοπαμίνης, ερεθίζοντας τα κέντρα ευχαρίστησης στον εγκέφαλό σας. Είναι ο ίδιος τρόπος που λειτουργεί και η ηρωίνη.
60 λεπτά: Το φωσφορικό οξύ δεσμεύει το ασβέστιο, το μαγνήσιο και τον ψευδάργυρο στο χαμηλότερο έντερο σας, παρέχοντας μιας περαιτέρω ώθηση στο μεταβολισμό. Αυτό γίνεται από τις υψηλές δόσεις της ζάχαρης και των τεχνητών γλυκαντικών ουσιών που αυξάνουν επίσης την ουρική έκκριση του ασβεστίου. Οι διουρητικές ιδιότητες της καφεΐνης κάνουν παιχνίδι. (Σας κάνει να πρέπει να κατουρήσετε.) Τώρα βεβαιώνεται ότι θα εκκενώσετε το συνδεμένο ασβέστιο, το μαγνήσιο και τον ψευδάργυρο που πήγαινε στα κόκκαλά σας καθώς επίσης και το νάτριο, τον ηλεκτρολύτη και το νερό.
Δεδομένου ότι το rave μέσα σας πεθαίνει, θα αρχίσετε να έχετε μια συντριβή ζάχαρης. Μπορεί να γίνετε οξύθυμοι ή/και αργόστροφοι. Έχετε επίσης τώρα, κυριολεκτικά, κατουρήσει όλο το νερό που περιείχε η Coke, μαζί με τις πολύτιμες θρεπτικές ουσίες που το σώμα σας θα μπορούσε να έχει χρησιμοποιήσει για να ενυδατώσει το σύστημά σας ή να χτίσει τα ισχυρά κόκκαλα και τα δόντια.
Στην υγειά σας...
Read more: https://www.newsbomb.gr/ygeia/news/story/215672/ti-ginetai-mesa-mas-otan-pinoyme-coca-cola#ixzz4kcfecwvG

Πόση ζάχαρη έχουν τα αναψυκτικά και οι φρουτοχυμοί
24/03/2015
Αν υποθέσουμε ότι σε ένα γλυκό καφέ βάζουμε τρεις κουταλιές του γλυκού ζάχαρη, ένα κουτάκι αναψυκτικό των 330 ml, περιέχει σχεδόν την τριπλάσια ποσότητα!
Τα ζαχαρούχα αναψυκτικά τύπου κόλα έχουν κατά μέσο όρο 10,6 γραμμάρια ζάχαρη ανά 100 ml που σημαίνει ότι ένα κουτί των 330 ml έχει 8,3 κουταλάκια του γλυκού (ένα κουταλάκι έχει περίπου 4,2 γρ.) ή 35 γραμμάρια ζάχαρη. Η Fanta και το Sprite έχουν λιγότερη ζάχαρη από τα αναψυκτικά τύπου κόλα, κάτι παραπάνω από πέντε κουταλάκια του γλυκού στο κουτί των 330 ml.
Η διαφορά όσον αφορά τις θερμίδες είναι τεράστια, γύρω στις 150, σε σχέση με ένα αναψυκτικό που δεν περιέχει ζάχαρη.
Αν λοιπόν καταναλώνεις ένα κουτάκι την ημέρα, και αυτό δεν σου κόβει θερμίδες από αλλού, μέσα σε ένα χρόνο θα έχετε πάρει 7 κιλά.
Ενδέχεται μάλιστα η γλυκιά γεύση των αναψυκτικών (ζαχαρούχων ή μη) να σας "κακομάθει" και να σας σπρώξει στην αναζήτηση της αίσθησης του γλυκού από πολλές άλλες τροφές.

Οι φρουτοχυμοί
Κι ενώ θα νόμιζε κανείς ότι οι φρουτοχυμοί του εμπορίου έχουν λιγότερη ζάχαρη από τα ποτά τύπου κόλα, αυτό δεν συμβαίνει πάντα. Το 25% των φρουτοχυμών του εμπορίου έχουν ίση ή παραπάνω ποσότητα. Αυτό ανακάλυψε ο βρετανικός οργανισμός Action on Sugar που εδρεύει στο Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου.
Ο οργανισμός εξέτασε την περιεκτικότητα 203 φρουτοχυμών και smoothies διαπιστώνοντας ότι σε πολλά από αυτά η ζάχαρη υπερέβαινε τα 10,6 γραμμάρια ανά 100 ml προϊόντος.
Κάποια ροφήματα είχαν 13 γραμμάρια ανά 100 ml προϊόντος ενώ βρέθηκε και ένα με 16,1 γραμμάρια. Πιο συγκεκριμένα, 57 από τους εξεταζόμενους φρουτοχυμούς είχαν ίση ή περισσότερη ζάχαρη από την Coca-Cola.
Ο καθηγητής Γκράχαμ ΜακΓκρέγκορ, πρόεδρος του Action on Sugar, ανέφερε πως είναι "πραγματικό σκάνδαλο" ότι τα ποτά αυτά διατίθενται στο εμπόριο για τα παιδιά και τους γονείς τους σαν να ήταν υγιεινά.
https://www.healthyliving.gr/2015/03/24/anapsyktika-zaxarh-froutoxymoi-5/
Ζάχαρη έχουν τα περισσότερα έτοιμα τρόφιμα από μπισκότα έως τις παιδικές τροφές.
Μην επαναπαύεστε ότι έχετε περιθώριο μέχρι τις 10 κουταλιές ζάχαρης πού είναι το 100% της προτεινόμενης ημερήσιας χρήσης.
Αυτό το στάνταρ, το υποτίθεται ασφαλή περιθώριο έχει υιοθετηθεί από την μερική έλλειψη γνώσης των καταστρεπτικών συνεπειών της ζάχαρης και αργότερα από την πίεση της βιομηχανίας τροφίμων, ποτών και ζαχαροπλαστικής.
Η ζάχαρη είναι άκρως καταστροφική για την υγεία του ανθρώπου, από τότε πού άρχισε να χρησιμοποιείται μαζικά ξεκίνησε η παχυσαρκία, τα καρδιακά , εγκεφαλικά , ο σακχαρώδης διαβήτης κλπ.
Είναι μία μάστιγα του βιομηχανοποιημένου μας κόσμου. Η πραγματική τρέλα γύρω από τη ζάχαρη ξεκίνησε τον 16ο αιώνα, όταν οι Πορτογάλοι φύτεψαν τα πρώτα ζαχαροκάλαμα στη Βραζιλία.
Πριν από αυτή, την απαιτούμενη ποσότητα σακχάρων ό άνθρωπος την έπαιρνε από τα φρούτα, το μέλι κλπ.
Η δύναμη του χρήματος, των κυκλωμάτων της αγροτικής παραγωγής , της βιομηχανίας τροφίμων έχουν διεμβολίσει και καταργήσει την προληπτική ιατρική.
Δέστε τα γεύματα των νοσοκομείων, τροφές απογυμνωμένες, αποφλοιωμένες από κάθε ωφέλιμο συστατικό για τον ανθρώπινο οργανισμό.
Παντελή έλλειψη ενημέρωσης για την διατροφή.
Απογυμνωμένες υπηρεσίες ελέγχου νοθείας και ποιότητας των τροφίμων.
Νομοθεσία που ευνοεί την νοθεία.
Φυτοφάρμακα, άφθονα λιπάσματα και ελλιπείς έως ανύπαρκτες γεωπονικές υπηρεσίες του κράτους προσανατολισμένες στην παραγωγή και τον έλεγχο.
Αποτέλεσμα προϊόντα με δηλητήρια και με ελλιπείς βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία.
Εκτροφή ζώων, ένα τεράστιο θέμα. Παράδειγμα το φαινόμενο των τρελών αγελάδων.
Ανοχή του κράτους απέναντι σε κάθε τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής με όλα τα ανθυγιεινά γεύματα. Τσιγαρισμένα λάδια , τηγάνια, κρέατα, μαργαρίνες ,ζάχαρη, κρέμες γάλακτος , γλυκά κλπ. έχουν την τιμητική τους.
Τις τελευταίες δεκαετίες ένα ατελείωτο μπαράζ έχει ξεσπάσει εναντίον των καταναλωτών για το πώς θα ζήσουν χωρίς αρρώστιες και πάρα πολλά χρόνια.
Αγοράστε το τάδε μαγικό προϊόν από την τάδε χώρα, πιέστε εκείνο από εκεί, φάτε αυτό από εδώ κλπ.
Και δώστου την κρεατοφαγική δίαιτα του τάδε, των υδατανθράκων του δείνα, από κείθε.
Ας ξοδεύεται ο καταναλωτής αγοράζοντας εκείνο , κατόπιν πού άκουσε αυτό κλπ.
Ποιον τύπο διατροφής να ακολουθήσω ; Πηγή: "Πως να ζήσετε 150 χρόνια με Υγεία" του Δρ. Δημήτρη Τσουκαλά.
Ένα άλλο βασικό στοιχείο για την επιλογή της διατροφής που πρέπει να ακολουθήσουμε είναι να γνωρίζουμε τα μεταβολικά χαρακτηριστικά μας. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι σε μεταβολικό επίπεδο και στα διάφορα μέρη του πλανήτη επικρατούν διαφορετικά είδη τροφών. Οι Εσκιμώοι, για παράδειγμα, όπως και οι Μασάι στη Αφρική, ακολουθούν μια διατροφή κυρίως πρωτεϊνική, ζωικής προέλευσης, ενώ στην Πολυνησία η διατροφή ανέκαθεν βασιζόταν στις φυτικές τροφές. Στη Μεσόγειο όμως ακολουθούμε μια διατροφή που βασίζεται σε τροφές με μεγάλη ποικιλία τόσο ζωικής όσο και φυτικής προέλευσης. Είναι δε αξιοσημείωτο ότι και οι τρεις πληθυσμοί, Εσκιμώοι-Μασάι, Πολυνήσιοι και Μεσόγειοι, εμφανίζουν χαμηλά ποσοστά καρκίνου, καρδιοπαθειών και διαβήτη όταν ακολουθούν τη φυσική τους διατροφή, ενώ συμβαίνει το αντίθετο όταν η διατροφή τους αποκλίνει από αυτή.
Βέβαια το άρθρο καταλήγει σε διφορούμενα συμπεράσματα, αλλά αυτό δεν μας απασχολεί εδώ .
Η εξελικτική πορεία των ανθρώπινων φυλών και η αλληλεπίδρασή τους με την τοπική φύση δημιούργησε τον προσαρμοσμένο, ανθεκτικό άνθρωπο στο δικό του περιβάλλον.
Με την βιομηχανοποίηση των τροφίμων ( αγροτική γη - βιομηχανία -νοθεία ) καταστρέφεται η δυναμική ισορροπία των ανθρώπων με το φυσικό περιβάλλον, το βασικό υπόβαθρο, με αποτέλεσμα σοβαρές αρρώστιες , καρδιοπάθειες , εγκεφαλικά, καρκίνοι, διαβήτης κλπ.
Από την άλλη όμως η εξέλιξη της ιατρικής επιστήμης παρόλα τα κουσούρια της καταφέρνει να αυξήσει τον γενικό μέσο όρο προσδόκιμου ζωής.
National Geographic: Αυτά είναι τα μυστικά για μακροζωία - Στην Ικαρία τα ξέρουν!

Ψάχνετε τα μυστικά της μακροζωίας; Η αλήθεια είναι πως δεν χρειάζεται να ψάξετε πολύ. Αρκεί να μάθετε πώς ζουν στην Ικαρία. Αυτό ισχυρίζεται με άρθρο του το National Geographic. Για την ακρίβεια, θα πρέπει να ζείτε και να τρώτε ό,τι και οι κάτοικοι στις «γαλάζιες ζώνες», σε πέντε περιοχές της Ευρώπης, της Αμερικής και της Ασίας.Αυτό υποστηρίζει με πάθος ο Dan Buettner, εξερευνητής στο National Geographic, ο οποίος έκανε εκατοντάδες ταξίδια και συναντησεις στον κόσμο. Ο δημοσιογράφος, με το καινούριο του βιβλίο, The Blue Zones Solution, αφιερώνεται αποκλειστικά στη διατροφή. Πιστεύει ότι οι Αμερικανοί θα έπρεπε να πάρουν παράδειγμα από τους κατοίκους αυτών των περιοχών όπου ο διαβήτης, η παχυσαρκία και οι καρδιακές παθήσεις είναι εξαιρετικά δυσεύρετα.
Οι συμβουλές που δίνει αφορούν στον τρόπο ζωής των κατοίκων στις «γαλάζιες ζώνες», οι οποίοι κινούν το σώμα τους, έχουν κοινωνικό κύκλο που ενισχύει την υγιή συμπεριφορά, παίρνουν χρόνο για ξεκούραση και έχουν στενούς οικογενειακούς δεσμούς. Αλλά το σημαντικό είναι η διατροφή τους. «Τρώνε λίγο κάθε φορά, τρώνε πολλά λαχανικά και όσπρια. Ελάχιστο κρέας, έως 110 γραμμάρια, μόνο πέντε φορές το μήνα» γράφει.Για την Ικαρία, ο δημοσιογράφος του National Geographic, δεν βρίσκει λόγια να εκφράσει τον θαυμασμό του: «Αυτό που ξεχωρίζει το νησί Ικαρία από όλες τις άλλες γαλάζιες ζώνες είναι ότι τρέφονται με ειδικά πράγματα: πατάτες, γάλα κατσίκας, ρεβύθια, φακές, άγρια χόρτα, φρούτα και λίγο ψάρι», γράφει. Κάνει ειδική αναφορά στη φέτα, τα λεμόνια και τα αρωματικά χόρτα, όπως η σόγια και το χαμομήλι που μπαίνουν καθημερινά στο τσάι.
Η Σαρδηνία είναι κι αυτή μια γαλάζια ζώνη. Οι κάτοικοι τρώνε πολύ γάλα κατσίκας και τυρί πεκορίνο. «Μια δίαιτα χωρίς πολλά γλυκαιμικά, λίγο μαύρο ψωμί», ενώ σημειώνει ότι τρώνε πολύ φινόκιο, κουκιά, ρεβύθια, ντομάτες, αμύγδαλα, τσάι και ένα ως δύο ποτηράκια κρασί την ημέρα.Ωστόσο, το πιο διάσημο νησί στον κόσμο με υπερήλικες είναι η Okinawa της Ιαπωνίας. Εκεί οι κάτοικοι τρώνε ένα τρόφιμο από τη θάλασσα και ένα τρόφιμο από τη γη, καθημερινά. Τρώνε μια τοπική κολοκύθα, τόφου, σκόρδο, πλήρες ρύζι, πράσινο τσάι και μανιτάρια shiitake.
Και τέλος, υπάρχουν αιωνόβιοι και στην Καλιφόρνια! Στην Loma Linda, μια κοινότητα ζει πολύ επειδή δεν πίνει, δεν καπνίζει και δεν χορεύει. Ακολουθεί τη λεγόμενη «βιβλική» δίαιτα στη βάση των σιτηρών, φρούτων, ξηρών καρπών και λαχανικών. Πίνουν μόνο νερό, ποτέ ένα γραμμάριο ζάχαρης ή αναψυκτικού. Τι αγαπούν ιδιαίτερα; Τα αβοκάντο, τον σολωμό, τα καρύδια, τα φασόλια, το μαύρο ψωμί και το γάλα σόγιας.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ.
Έτσι κάτι καταστροφικό για τους μεσογειακούς λαούς όπως η μεγάλη κατανάλωση κρέατος είναι απόλυτα φυσιολογικό για τους εσκιμώους και τους μασάι.
Τρόφιμα ωφέλιμα , οι ονομαζόμενες υπερτροφές από άλλα περιβάλλοντα μπορεί να αποβούν καταστροφικές σε άλλο περιβάλλον, μόνο ή μακροχρόνια χρήση τους πού θα ανέρχεται σε πολλές γενεές θα μπορέσουν να μας φανερώσουν τα πλεονεκτήματα και τα ελαττώματά τους.
Βασικός προσανατολισμός πρέπει να είναι ο τρόπος ζωής και οι τροφές της Κρήτης και της Ικαρίας επειδή βρίσκονται στον Ελλαδικό χώρο, ο εγγύτερος μας, για όλους εμάς πού δεν ζούμε σε αυτά τα δύο μέρη.
Εκεί οι άνθρωποι μακροημέρευαν χωρίς καρδιακά , εγκεφαλικά κλπ. προβλήματα του σημερινού βιομηχανοποιημένου κόσμου μας.
Ικαρία - Το Νησί της Μακροζωίας! Μάθετε τα Μυστικά Της
https://share24.gr/ikaria-nisi-tis-makrozoias-mathete-t/
Στο νησί της Ικαρίας η μακροζωία είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση. Δεν είναι συνηθισμένο να βρει κανείς ηλικιωμένους άνδρες και γυναίκες με ηλικία αρκετά μεγαλύτερη από το προσδόκιμο ζωής στην υπόλοιπη Ευρώπη. Για την ακρίβεια, ένας στους τρεις Ικαριώτες απολαμβάνει μέχρι και την ένατη δεκαετία της ζωής του, ενώ πολλοί από αυτούς περνάνε τα 100 και γίνονται αιωνόβιοι.
Οι Ικαριώτες δεν κατέχουν τα πρωτεία μόνο ως προς το προσδόκιμο ζωής, αλλά διατηρούν την υγεία τους σε καλύτερη κατάσταση σε σχέση με το μέσο όρο των υπόλοιπων Ευρωπαίων. Πιο συγκεκριμένα, έχουν πολύ χαμηλότερα ποσοστά καρκίνου και καρδιακών παθήσεων, ενώ παράλληλα είναι λιγότερο πιθανό να υποφέρουν από κατάθλιψη ή άνοια κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Επίσης είναι σωματικά δραστήριοι και ικανοί για εργασία μέχρι τα βαθιά γεράματα και διατηρούν μια υγιή σεξουαλική ζωή για περισσότερα χρόνια. Πολλοί επιστήμονες επισκέπτονται όλα αυτά τα χρόνια την Ικαρία και προσπαθούν να ανακαλύψουν το μυστικό για την καλή υγεία και τη μακροζωία. Έχουν επικεντρωθεί σε συγκεκριμένες συνήθειες των κατοίκων του νησιού, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται η τοπική διατροφή και η έφεση των κατοίκων να κοιμούνται για λίγες ώρες το μεσημέρι.
Το νησί έχει πάρει το όνομά του από το γνωστό μυθολογικό ήρωα, Ίκαρο, που πέταξε τόσο κοντά στον ήλιο ώστε τα κέρινα φτερά του έλιωσαν με αποτέλεσμα να πέσει στη θάλασσα. Το νησί της Ικαρίας βρίσκεται στα ανατολικά του Αιγαίου, περίπου 30 μίλια από τις τουρκικές ακτές. Η μακροζωία του πληθυσμού του νησιού έχει επικυρωθεί επιστημονικά, μέσα από διάφορες επιστημονικές μελέτες και δημογραφικές έρευνες που έχουν διεξαχθεί τα τελευταία χρόνια. Η πιο αξιόλογη από αυτές είναι η μελέτη που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Κατά τη διάρκεια αυτής της μελέτης, η Δρ. Χριστίνα Χρυσοχόου, καρδιολόγος της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών, διαπίστωσε ότι η τοπική Ικαριώτικη διατροφή είναι πλούσια σε όσπρια και σε τοπικά άγρια είδη λαχανικών και χόρτων που περιέχουν 10 φορές περισσότερα αντιοξειδωτικά από το κόκκινο κρασί. Επίσης διαπιστώθηκε πως οι κάτοικοι τρέφονται με πατάτες και κατσικίσιο γάλα. Αντιθέτως το κρέας και η ραφιναρισμένη ζάχαρη είναι πολύ περιορισμένα στη διατροφή τους.
Σύμφωνα με την Χρυσοχόου, η Ικαριώτικη διατροφή είναι αρκετά διαφορετική από εκείνη των άλλων ελληνικών νησιών, πράγμα που θα μπορούσε να είναι η απάντηση του μυστικού της μακροζωίας τους. «Οι Ικαριώτες πίνουν πολύ τσάι από άγρια βότανα και ελάχιστο καφέ, ενώ η ημερήσια κατανάλωση θερμίδων δεν είναι υψηλή,» εξήγησε. »Επίσης, η Ικαρία είναι ένα απομονωμένο νησί χωρίς πολλούς τουρίστες, πράγμα που σημαίνει ότι ειδικά στα χωριά του βορρά, όπου έχουν καταγραφεί τα υψηλότερα ποσοστά μακροζωίας, η ζωή είναι σε μεγάλο βαθμό ανεπηρέαστη από αυτή του δυτικού τρόπου ζωής». Μελέτες έχουν δείξει επίσης ότι οι Ικάριώτες συνηθίζουν να κοιμούνται για λίγες ώρες το απόγευμα πράγμα που θα μπορούσε να είναι ένας παράγοντας μείωσης της εμφάνισης καρδιακών παθήσεων.
Όπως αποδεικνύεται, η Ικαρία είναι ένα από τα λίγα μέρη στον κόσμο που μπορούμε να βρούμε τις απαντήσεις σε δύο βασικά θέματα της υγείας. Το ένα είναι να βρούμε το πως θα αυξήσουμε το προσδόκιμο ζωής και το άλλο πως ο άνθρωπος θα φεύγει από τη ζωή από φυσικά αίτια χωρίς να υποφέρει από ανίατες και βασανιστικές ασθένειες. Η μόνη περίοδος κατά την οποία οι κάτοικοι του νησιού υπέφεραν ήταν κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, όταν το νησί είχε κατακτηθεί από τους Γερμανούς και τους Ιταλούς. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, τουλάχιστον το 20% του πληθυσμού πέθανε από την ασιτία. Με την πάροδο του χρόνου, αυτή η τραγική εμπειρία οδήγησε στο να δημιουργηθούν δομές αλληλεγγύης μεταξύ των κατοίκων του νησιού. Ένας από τους λίγους γιατρούς του νησιού δηλώνει πως, το νησί δεν είναι ένας τόπος του »εγώ», αλλά είναι τόπος του »εμείς»
Αν κάποιος ρωτήσει τους ίδιους τους ηλικιωμένους κατοίκους του νησιού για τα μυστικά τους, κάθε ένας από αυτούς έχει να πει και κάτι το διαφορετικό. Ο Guardian αφηγείται την ιστορία του Κώστα Σπόνσα, ενός Ικάριώτη, που έχασε το πόδι του κατά τη διάρκεια του Β' ΠΠ στα βουνά της Αλβανίας και γιόρτασε τα 100ά γενέθλιά του το 2013. Σώθηκε από τους συναδέλφους του Ικαριώτες και δήλωσε πως αυτή του η εμπειρία δεν τον κατέβαλε. Ο ίδιος στήριξε τον εαυτό του και δεν έπεσε ποτέ σε κατάθλιψη μετά την απώλεια του ποδιού του. Σήμερα, μας συμβουλεύει πως το κλειδί της μακροζωίας είναι η ευχάριστη διάθεση και η καλοπέραση και ότι η κατάθλιψη, η μοναξιά, η θλίψη και το άγχος μπορεί να στοιχίσουν στη ζωή μας μια ολόκληρη δεκαετία.
Η Ελένη Μάζαρη, η τοπική κτηματομεσίτρια, δήλωσε πώς η οικογένεια είναι ζωτικό κομμάτι του Ικαριώτικου πολιτισμού και θα μπορούσε να είναι η αιτία της μακροζωίας τους. «Τα άτομα μεγάλης ηλικίας μένουν μαζί με τις οικογένειες των παιδιών τους. Υπάρχει ένα γηροκομείο, αλλά μόνο όσοι δεν απέκτησαν παιδιά ή όσοι έχουν χάσει όλα τα μέλη της οικογένειάς τους μένουν εκεί. Θα ήταν ντροπή για κάποιον από μας να στείλει έναν ηλικιωμένο στο γηροκομείο. Αυτή είναι η αιτία της μακροζωίας.»
Για εκείνους που ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερες πρακτικές συμβουλές, ο Κώστας έχει κάτι να τους πει, »Μην χρησιμοποιείτε ποτέ βούτυρο στη διατροφή σας και πάντα να κοιμόσαστε ήσυχα (με το παράθυρο ανοιχτό), αποφύγετε να τρώτε πάρα πολύ κρέας. Αντιθέτως να πίνετε τσάι από άγρια βότανα, και να έχετε πάντα ένα ή δύο ποτηράκια κόκκινο κρασί στο φαγητό.
Μετάφραση και Επιμέλεια: share24.gr Πηγή: theguardian.com

Χαρακτηριστικά της Κρητικής Διατροφής
Το μυστικό της επιτυχίας της Κρητικής
Διατροφής βασίζεται σε υγιεινούς συνδυασμούς τροφών και όχι αποκλειστικά στην
κατανάλωση του ελαιόλαδου.
Οι Κρητικοί συνήθιζαν να τρώνε πολλά λαχανικά, όσπρια, πλήρη δημητριακά, φρούτα
και ασκούνταν πάρα πολύ.
Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι οι άνθρωποι που ζούσαν στο νησί στην δεκαετία
του 50 ήταν αδύνατοι, λυγεροί και είχαν ελάχιστα περιστατικά καρδιοπαθειών.
Οι ανάγκες αλλά και ο τρόπος ζωής τους, τους ανάγκαζε να δουλεύουν αρκετές ώρες
στα χωράφια, να περπατάνε μέχρι και 15 χιλιόμετρα την
ημέρα και να κάνουν διάφορες χειρωνακτικές εργασίες, γεγονός το οποίο τους
διατηρούσε σε συνεχή δραστηριότητα.
Κρέας έτρωγαν σπάνια μόνο στις μεγάλες γιορτές.
Η διατροφή τους ήταν κατά βάση φυτοφαγική, πλούσια σε φυσικούς υδατάνθρακες,
ενώ παράλληλα περιλάμβανε καθημερινά μία γκάμα υγιεινών λιπών που προερχόνταν
από αγνό παρθένο ελαιόλαδο, ωμούς ξηρούς καρπούς, κλπ.
Σύμφωνα με έρευνες, το κορεσμένο λίπος του διαιτολογίου τους ήταν λιγότερο από
το 6% της συνολικής πρόσληψης λίπους.
Κάτι βέβαια που δεν ισχύει πια σήμερα.
Έχει αλλάξει όχι μόνο ο τρόπος ζωής, αλλά και ο τρόπος διατροφής τους. -
See more at: https://www.antigiransi.com/nutrition15.html#sthash.wXQhslcv.dpuf

Παραδοσιακή κρητική δίαιτα
...όμως της Κρήτης υπήρχε κάτι το
μοναδικό το οποίο εκείνη την εποχή η ιατρική
κοινότητα δεν μπορούσε να προσδιορίσει και

προτιμούσε να αποδώσει την προστασία του
πληθυσμού περισσότερο στον τρόπο διαβίωσης (έλλειψη στρες ,
μόλυνση περιβάλλοντος κ.λ.π ) παρά στις διατροφικές συνήθειες.
Για να επαληθεύσουν το φαινόμενο αυτό μετέφεραν τις διατροφικές
συνήθειες σε άλλο πλαίσιο. Συγκεκριμένα στην Λυών ο Γάλλος γιατρός
Σερζ Ρενώ πραγματοποίησε μια καρδιολογική έρευνα σταθμό στα έτη
1988-1993 με δύο ομάδες καρδιοπαθών ασθενών και δύο διαιτολόγια.
Το ένα ήταν το διαιτολόγιο που συνιστούσε η Αμερικάνικη
Καρδιολογική Εταιρεία και το άλλο, ένα νέο διαιτολόγιο που είχε ως
πρότυπο την Κρητική Διατροφή.
Τα κλινικά αποτελέσματα της έρευνας έγραψαν ιστορία. Οι θάνατοι
καρδιοπαθών που τρέφονταν με το κρητικό διαιτολόγιο ήταν πολύ
λιγότεροι από αυτών που ακολούθησαν το διαιτολόγιο της
Αμερικάνικης Καρδιολογικής εταιρείας. Συμπέρασμα αυτής της
μελέτης : Οι διατροφικές συνήθειες επηρεάζουν την καλή εξέλιξη της
υγείας άσχετα από τον τρόπο διαβίωσης. Αυτό επιβεβαιώνεται με
έρευνες σε πληθυσμούς μεταναστών των λαών της Μεσογείου σε
Αυστραλία και Αμερική. Και οι μελέτες και οι έρευνες συνεχίζονται.
Αλλά οι Κρητικοί δεν χρειάζεται να ανατρέξουν σε μελέτες και
διαιτητικές συμβουλές . Αρκεί να θυμηθούν το τραπέζι των γονιών και
των παππούδων τους . Πολλά άγρια χόρτα ,λαχανικά , ελιές , όσπρια ,
ζυμωτό μαύρο ψωμί, μέλι, κόκκινο κρασί, περιστασιακά κρέας και
γαλακτοκομικά. Για επιδόρπιο εποχιακά φρούτα .
Καρύδια συνόδευαν την τσικουδιά τους , καρύδια με μέλι
(χαρακτηριστικό γαμήλιο κέρασμα) , μουσταλευριά και ξεροτήγανα
ήταν τα συνηθισμένα τους γλυκά.
Μοναδική λιπαρή ύλη το ελαιόλαδο . Το χρησιμοποιούσαν για
μαγείρεμα, για σαλάτες ακόμα και πάνω στο ψωμί για πρωινό . ο ίδιος
ο Keys διαπιστώνει " πόσο λάδι τρώνε θεέ μου ! " , Θα μπορούσε
άραγε να είναι η χρήση του ελαιολάδου η κύρια αιτία της
αξιοσημείωτης υγείας των Κρητικών ; ...
https://www.rethimno.gr/el/pages/cretan-food.php?sub=food
Δεν Αρρωσταίνουν Ποτέ, Δεν Ξέρουν Τον Καρκίνο Και Ζουν 100 Χρόνια. Ποιό Είναι Το Μυστικό Τους!
Marva @Truelife.gr
Ιούν 09, 2017
Το Hunza είναι ένα χωριό στο βόρειο Πακιστάν. Τα τελευταία χρόνια, αυτό το τμήμα της χώρας έχει προσελκύσει μεγάλη δημόσια προσοχή για τη μακροζωΐα των κατοίκων της, αλλά και για την άριστη υγεία τους. Ποιό είναι το μυστικό των κατοίκων του χωριού;
Όχι πια λίπος. Αποκτήστε το αδύνατο σώμα που ονειρεύεστε. Δείτε πως!
Βρίσκεται σε υψόμετρο περίπου 2.500 μέτρων και είναι ένα απλό και ταπεινό χωριό του Πακιστάν. Παρά το γεγονός ότι το φυσικό περιβάλλον είναι εντυπωσιακά όμορφο, το χωριό αυτό έχει κάτι ακόμη πιο μοναδικό - τους κατοίκους του. Οι κάτοικοι στο Hunza είναι γνωστοί για τη νεανική τους εμφάνιση και για το προσδόκιμο της ζωής τους, το οποίο υπερβαίνει τα 100 χρόνια με την απουσία του καρκίνου και πολλών άλλων ασθενειών! Πώς τα καταφέρνουν να διατηρήσουν την υγεία τους, να προλαμβάνουν τις ασθένειες και να ζουν τόσα χρόνια; Τα πάντα οφείλονται στον υγιή τρόπο ζωής τους!
Διατροφή
Είναι γνωστό σε όλους ότι η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας. Η κατανάλωση μεγάλων μερίδων φαγητού, τα επεξεργασμένα τρόφιμα και οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, αλάτι και λίπος, όχι μόνο αυξάνουν τον κίνδυνο της παχυσαρκίας, αλλά προωθούν επίσης την ανάπτυξη πολλών ασθενειών όπως ο διαβήτης, τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ο καρκίνος.
Στο χωριό Hunza, οι άνθρωποι τρώνε μόνο φυσικά προϊόντα και ως επί το πλείστον σε τοπικό επίπεδο. Όλα τα τρόφιμα που καταναλώνουν, προέρχονται από την κτηνοτροφία και τη γεωργία τους. Δεν εισάγονται γενετικά τροποποιημένα προϊόντα. Η διατροφή τους είναι υγιεινή και ισορροπημένη, με βάση ένα μείγμα από δημητριακά (φαγόπυρο, σιτάρι, κριθάρι), βιολογικά φρούτα και λαχανικά, γαλακτοκομικά προϊόντα (γάλα και τυρί) και αποξηραμένα φρούτα! Στο Hunza, ωστόσο, δεν καταναλώνουν πολύ κρέας (συνήθως μόνο κατά τη χειμερινή περίοδο) ή αλκοόλ, ή ζάχαρη, αλλά τρώνε πολλά αποξηραμένα βερίκοκα. Τα βερίκοκα έχουν πολλά οφέλη για την υγεία. Καθώς είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, προστατεύουν τον οργανισμό από τις συνέπειες των ελεύθερων ριζών και έτσι βοηθούν στην πρόληψη του καρκίνου.
Στο Hunza επίσης νηστεύουν τακτικά και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού τρώνε μόνο ωμά φρούτα και λαχανικά. Δεν καταναλώνουν πολύ αλάτι.
Καθόλου Άγχος
Ζώντας στη φύση με μόνη απασχόληση την επιβίωσή τους, οι κάτοικοι του Hunza δεν γνωρίζουν το άγχος! Αυτός ο λαός δεν ζει τον ταραχώδη τρόπο ζωής των μεγαλουπόλεων και έχει ανταλλάξει τον εκμοντερνισμό με τη φύση και την απλότητα.
Να θυμάστε ότι το άγχος είναι ένας από τους κύριους παράγοντες κινδύνου για πολλές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου. Έτσι, με την υιοθέτηση ενός Zen τρόπου ζωής και της χαλάρωσης, οι χωρικοί προφυλάσσονται από αυτό το κακό, διατηρούν την υγεία τους και ζουν περισσότερο.
Εκτός από τον απλό τρόπο ζωής τους, έχουν εντάξει στη ζωή τους και τον διαλογισμό, που είναι γνωστό ότι μειώνει το άγχος και ηρεμεί το μυαλό.
Οι ερευνητές και οι επιστήμονες τόνισαν επίσης την καλή διάθεση των κατοίκων του χωριού και την ευθυμία.
Σωματική Δραστηριότητα
Δουλεύοντας όλη την ημέρα στα χωράφια, οι κάτοικοι του Hunza περπατούν και κινούνται πολύ, καθώς η μέρα τους αρχίζει νωρίς και τελειώνει με το ηλιοβασίλεμα. Μικροί και μεγάλοι, έχουν συνηθίσει αυτό τον ρυθμό ζωής.
Η φυσική τους δραστηριότητα μπορεί να θεωρηθεί σκληρή, αλλά είναι αυτή που τους επιτρέπει να κάψουν πολλές θερμίδες και ως εκ τούτου να διατηρήσουν ένα υγιές βάρος, κάτι που βοηθά στην πρόληψη πολλών ασθενειών. Υπενθυμίζουμε ότι η σωματική δραστηριότητα βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και έτσι ευνοείται η οξυγόνωση των ιστών του σώματος.
Στο Hunza εργάζονται σε δύσκολες συνθήκες, αλλά αυτό είναι ευεργετικό για την υγεία τους. Ο αέρας είναι λιγότερο μολυσμένος και είναι λιγότερο εκτεθειμένοι σε τοξικές ουσίες που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο διαφόρων ασθενειών.
Κάνουν οτιδήποτε άλλο παρά καθιστική ζωή! Δουλεύουν όλη μέρα και ξεκουράζονται το βράδυ φροντίζοντας να πηγαίνουν για ύπνο νωρίς. Έτσι, απολαμβάνουν έναν ξεκούραστο ύπνο και είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν την επόμενη μέρα.

Παρακάτω ακολουθεί ένα άρθρο Τούρκου δημοσιογράφου , ενδεικτικό της νοθείας, όταν το κέρδος είναι ο βασικός νόμος της οικονομίας.
Ο γνωστός αρθρογράφος της εφημερίδας Sozcu, Γιλμάζ Οζντιλ με το γνωστό γλαφυρό του τρόπο , αναρωτιέται "Ποιος δηλητηριάζει τους στρατιώτες μας;" και γράφει :
"Σμήνη ποντικών κάνουν γυροβολιές στους φούρνους.
Τα ζαχαροπλαστεία είναι γεμάτα κατσαρίδες.
Φτιάχνουν παγωτά στις τουαλέτες.
Βάζουν στους μπακλαβάδες λιωμένο αρακά αντί φιστίκι Αιγίνης.
Το κόκκινο πιπέρι περιέχει σκόνη από κεραμίδι.
Πλένουν τις ελιές με μπογιά παπουτσιών για να έχουν μαύρο χρώμα.
Βουτάνε στο χλώριο τα μπαγιάτικα κοτόπουλα για να φαίνονται άσπρα.
Ανακατώνουν με ένα τζελ το μουχλιασμένο τυρί και το πουλάνε ως φρέσκο κασέρι.
Τα λαχματζούν έχουν στάχτη.
Λειαίνουν τα κόκαλα και φτιάχνουν σαλάμι.
Τα λουκάνικα είναι από λειριά κόκορα.
Ο γύρος έχει έντερα.
Στο γύρο από κοτόπουλο υπάρχουν πέτσες.
Άξεστη εργάτες που είναι εστίες μικροβίων οι ίδιοι, κοιμούνται ανεξέλεγκτα στα εργοστάσια τροφίμων. Τα καζάνια είναι λερά.
Ο Σύνδεσμος Γεωπόνων Τουρκίας αποκάλυψε ότι προσθέτουν στο γιαούρτι ένα ζελέ φτιαγμένο από τα οστά των χοίρων. Στα σουτζούκια που διαφημίζονται ότι περιέχουν 100% μοσχάρι βρέθηκε κρέας γαϊδάρων. Τα σκόρδα που χρησιμοποιούνται στις αλλαντοβιομηχανίες ξεφλουδίζονται σε ασβεστόνερο. Αναμειγνύουν πατάτες στο βούτυρο .Βάζουν άμυλο στο τουλουμίσιο τυρί. Βάφουν τα εντόσθια και τα προσθέτουν στον κιμά. Οι σοκολάτες και τα ζαχαρωτά περιέχουν ζωοτροφές. Βουτούν τις σταφίδες στο μαζούτ για να αντέξουν περισσότερο. Για να μαυρίσουν γρήγορα οι ελιές τις βάζουν σε δεξαμενές με σκουριασμένα σίδερα. Στα λαθραία τσιγάρα προσθέτουν ροκανίδια.
Στις κρέμες αντί κακάο χρησιμοποιούν χαρούπια.
Προσθέτουν ασβέστη στα λευκά τυριά για να έχουν γυαλάδα.
Είπα τυριά και θυμήθηκα ότι σε όλες τις χώρες πουλούν συσκευασμένες ακόμα και τις τροφές των σκύλων. Σε εμάς δεν υπάρχει τυρί που να μην το αγγίζουν διάφοροι με τα χέρια τους στα παζάρια. Αυτό το τυρί τρώνε τα παιδιά μας στο πρωινό τους.
Χρωματίζουν με κακάο τα ψωμιά σικάλεως. Προσθέτουν αμμωνία στο άβραστο γάλα για να αποκτήσουν περισσότερο τυρί . Για να μην ξινίσει το γάλα χρησιμοποιούν hidrojen peroksit (NH4) και φορμαλδεΰδη. Για να αφαιρέσουν την ξινίλα από το γάλα προσθέτουν κιτρικό νάτριο. Παίρνουν τα λίπος από το γάλα και προσθέτουν μαργαρίνη για να φαίνεται λιπαρό.
Αναμειγνύουν το ελαιόλαδο με canola. Παλαιότερα το ανακάτωναν με ηλιέλαιο όταν αυτό ήταν φτηνό. Μην εκπλαγείτε αν αύριο χρησιμοποιούν μηχανέλαια.... Τα λάδια με αυξημένη οξύτητα που είναι κατάλληλα για σαπωνοποιία διυλίζονται και χρησιμοποιούνται ως ελαιόλαδα.
Υπάρχει μέλι που δεν έχει δει μέλισσα!
Προσθέτουν στη γλυκόζη λίγη γύρη, λίγο χρωστικό , άρωμα και παράγουν μέλι. Στα μέλια με κηρήθρα αντί να χρησιμοποιούν μελισσοκέρι , προτιμούν κηρήθρες πιο φτηνές φτιαγμένες από παράγωγα πετρελαίου.
Στα βιολογικά μπαχαρικά προσθέτουν ξερά χόρτα.
Φτιάχνουν το ταχίνι από σόγια.
Χρωματίζουν το λαθραίο τσάι με αίμα χοίρων.
Το υπουργείο γεωργίας ανακοίνωσε τα αποτελέσματα ελέγχων.... Σε ένα τυροπιτάδικο στην Πόλη βρέθηκε κρέας αλόγου. Σε κατάστημα που φτιάχνει πίττες στην Προύσα βρέθηκε κρέας γαϊδάρου. Σε παρόμοιο κατάστημα στο Ντενιζλί βρέθηκαν έντερα. Σε βιολογικά προϊόντα στο Αφιόν και στη Νίγδη βρέθηκαν φυτοφάρμακα. Το ελαιόλαδο στο Χατάι περιείχε βαμβακέλαιο.
Ζαχαροπλαστείο στην Πόλη αποξήρανε τα μπαγιάτικα ψωμιά, τα έκανε αλεύρι και τα χρησιμοποιούσε στις πάστες και τους κουραμπιέδες. Οι αρχές ανακάλυψαν ότι το ζαχαροπλαστείο πωλούσε το προϊόν αυτό και σε άλλα ομοειδή καταστήματα.
Σε γεύματα που παραθέτει το κράτος στους πολίτες τον ιερό μήνα του Ραμαζανιού βρέθηκε χοιρινό κρέας.
Όταν έτσι έχουν τα πράγματα, γιατί δηλητηριάστηκαν οι φαντάροι; Η Τουρκία ξεσηκώθηκε , τι συμβαίνει, μήπως πρόκειται για σαμποτάζ, μήπως ευθύνονται ξένοι παράγοντες;
Αδελφέ μου!
Μήπως ζεις στη Δανία;
Μήπως εδώ είναι Φινλανδία;
Σε αυτή τη χώρα 350.000 επιχειρήσεις τροφίμων δεν μπορούν να ελεγχθούν . Περισσότερες από 350.000 παραμένουν ανεξέλεγκτες. Ο τζίρος στον τομέα των νοθευμένων τροφίμων αγγίζει τα 12 δις$ ετησίως.
Τύποι που δεν θα τους επιτρεπόταν να γίνουν ούτε κατασκευαστές υπονόμων ιδρύουν επιχειρήσεις τροφίμων. Προσεγγίζουν ανθρώπους της εξουσίας στους πλειστηριασμούς και αρπάζουν ό,τι μπορούν. Ανοίγουν εταιρίες catering άνθρωποι που θα μπορούσαν να τεμαχίσουν ακόμα και τον πατέρα τους για να τον προσθέσουν στον κιμά.
Αρωσταίνουμε, παθαίνουμε καρκίνους, καρδιοπάθειες, υπέρταση, διαβήτη, οι έγκυες αποβάλλουν. Στοιχηματίζω ότι η τρομοκρατία τροφίμων δολοφονεί στα εδάφη αυτά περισσότερους ανθρώπους από ότι το ΡΚΚ.
Συνεπώς με αυτή την υγειονομική συνείδηση, δεν πρέπει να μας εκπλήσσει το γιατί δηλητηριάζονται οι φαντάροι, αλλά για το πώς δεν δηλητηριάζονται..."
Εάν αληθεύουν όλα αυτά θα πρέπει να ενημερωθούν οι τουρίστες που θέλουν να επισκεφθούν την Τουρκία για τους διατροφικούς κινδύνους που διατρέχουν...
militaire
Αναρτήθηκε από EFENPRESS στις 20.6.17
Νοθεία Τροφίμων.
Συστηματική νοθεία τροφίμων κατ' άρθρον 281 του Ποινικού Κώδικα "1. Όποιος κατασκευάζει ή επεξεργάζεται τρόφιμα, ποτά, φάρμακα ή άλλα αντικείμενα έτσι που η χρήση τους να μπορεί να προκαλέσει βλάβη στην υγεία ή κίνδυνο για τη ζωή ανθρώπου, καθώς και όποιος θέτει σε κυκλοφορία τέτοια πράγματα, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών".
Πως θα νιώθατε αν μαθαίνατε ότι τα γαλακτομικά προϊόντα που αγοράζετε, μπορεί να περιέχουν μελαμίνη; Ότι η μουστάρδα που τρώτε, πιθανόν να περιέχει πετρέλαιο argemona Μεξικού; Ότι το κρεμμύδι που βάζετε στη σαλάτα σας ίσως έχει αρσενικό (χημικό στοιχείο); Προφανώς θα ήσασταν σοκαρισμένοι και εμβρόντητοι. Δυστυχώς όμως η νοθεία των τροφίμων είναι μια παγκόσμια απειλή που εδώ και πολλά χρόνια ταλαιπωρεί κυβερνήσεις και πολίτες, εγκυμονώντας σοβαρούς κινδύνους για την υγεία μας. Προς τούτο διετάχθη διενέργεια προανάκρισης.
Να θυμίσουμε το προ δεκαετίας φαινόμενο των τρελών αγελάδων και την εγκεφαλική εκφυλιστική θανατηφόρο νόσο που προκάλεσε, όπως και τα 300.000 βρέφη που αρρώστησαν στην Κίνα το 2008 από μολυσμένο γάλα. Πρόσφατα δε διαβάσαμε ότι εντοπίστηκαν κολοβακτηρίδια - πιθανότατα προερχόμενα από ακαθαρσίες κοπράνων - σε γλυκά γνωστής παγκόσμιας αλυσίδας καταστημάτων, όπως επίσης και DNA αλόγου σε βοοειδή.
Η νοθεία μπορεί να γίνει δυστυχώς σε όλα ανεξαιρέτως τα τρόφιμα αλλά και σε άπειρα άλλα προϊόντα (μη σας προκαλέσει έκπληξη ότι κάποτε βρέθηκαν βαμβακερά ρούχα εμποτισμένα με παραφίνη). Οι τρόποι αλλοίωσης ποικίλλουν: άλλοτε με φυτοφάρμακα, άλλοτε με γενετικά μεταλλαγμένους οργανισμούς, άλλοτε με κλωνοποιημένο κρέας και άλλοτε με χημικές και τοξικές ουσίες.
Στην Ελλάδα το πρόβλημα είναι τεράστιο. Το ΕΚΕΤΑ (Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης) με καθημερινές αναλύσεις που κάνει για την ταξινόμηση και ταυτοποίηση φυτών, ζώων και προϊόντων αποκαλύπτει νοθεία 20%-50%. Το Γενικό Χημείο του Κράτους με τα 10 εξειδικευμένα εργαστήρια που διαθέτει, χρησιμοποιώντας τις νέες γονιδιωματικές τεχνολογίες, βρίσκει καθημερινά νοθευμένα πολλά προϊόντα ακόμη και αυτά που είναι γνωστά ως προϊόντα ονομαστικής προέλευσης (π.χ.κεράσια Έδεσσας,φάβα Σαντορίνης κ.λ.π.) στα οποία παρατηρείται νοθεία από 10% έως και 80%!
Παρόμοιες καταγγελίες βλέπουμε να γίνονται από τον ΕΦΕΤ (Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων) και το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Όμως παρά την ύπαρξη τόσων θεσμικών φορέων που σαφώς έχουν ως αρμοδιότητα την παροχή ασφαλών και υγιεινών τροφών στους Έλληνες καταναλωτές και παρά τις φιλότιμες προσπάθειες τους, παρατηρούμε ότι καθημερινά αυξάνονται οι καταγγελίες περί νοθείας. Έλλειψη υποδομής,συντονισμού και οργάνωσης;
Θα μπορούσαμε να προτείνουμε το μοντέλο που εφαρμόζει το γαλλικό κράτος και θεωρείται από τα πιο πετυχημένα παγκοσμίως: εκεί υπάρχουν σαφείς αρμοδιότητες και ουσιαστική συνεργασία μεταξυ των Υπουργείων Γεωργίας, Αλιείας, Υγείας, Οικονομίας, των 12 επίσημων κρατικών εργαστηρίων και των κτηνιατρικών υπηρεσιών που βρίσκονται σε 100 γαλλικές Νομαρχίες. Οι Έλληνες πολίτες δεν έχουν επαρκή ενημέρωση για τους κινδύνους που εγκυμονούν τα νοθευμένα τρόφιμα και καταναλώνουν προϊόντα για τα οποία αγνοούν πόσο μπορεί να καταστραφεί η υγεία τους. Η αύξηση των καρκίνων και των καρδιοαγγειακών προβλημάτων δεν πιστεύουμε ότι είναι τυχαία. Η Εισαγγελία θεωρεί τη νοθεία εγκληματική πράξη η οποία πρέπει να τιμωρείται αμείλικτα και παραδειγματικά διότι επιπλέον είναι και άρρηκτα συνδεδεμένη με την αισχροκέρδεια αλλά το κυριότερο με την υγεία μας που είναι ότι πολυτιμότερο έχουμε.
https://koinoniodikeio.blogspot.gr/2013/03/402013.html

ΤΑ ΠΙΟ ΒΛΑΒΕΡΑ ΦΑΓΗΤΑ
'Από τά διάφορα παρασκευάσματα πού ετοιμάζουν μέ τή μαγειρική τέχνη τά πιό βλαβερά είναι τα παστωμένα ψάρια καί τά θαλασσινά (χταπόδια κ .λ . ) . 'Ο όργανισμός αντιδρά στήν βλαπτική τους δράση μέ έντονες αντιδράσεις. Συχνότερα αύτές έντοπίζονται στό δέρμα. 'Εμφανίζονται όξέα έκζέματα, κνίδωση, έντονος κνησμός (φαγούρα), κωλίτιδα, όξεια έπιπεφυκίτιδα (κοκκινίζουν τά μάτια), πονοκέφαλος.
Ό λαός λέγει ότι ≪τά παστά ψάρια καί χέλια Ανοίγουν πληγές κλεισμένες πρίν έπτά χρόνια≫.
Στή δεύτερη σειρά, άπό τήν άποψη τής βλαπτικότητας, είναι τ' άλλαντικά: λουκάνικα, ζαμπόν, σαλάμι καί τά λοιπά.
Τό κρέας πού περιέχεται σ' αύτά είναι άλλοιωμένο κι ή θρεπτική του άξία μηδαμινή ένώ περιέχονται σ' αύτά βλαβερές ούσίες.
Στήν τρίτη σειρά άνήκουν τά διάφορα ζωϊκά λίπη. Τό ζήτημα αυτό τό αναπτύσσω στό κεφάλαιο ≪τά ζωϊκά λίπη≫.
' Ιδιαίτερα βλαβερά είναι τά τηγανιτά καί τά τσιγαριστά λίπη. Τά φαγητά πού είναι τηγανισμένα καί τσιγαρισμένα πρέπει ν' αποκλείονται από τό διαιτολόγιο όχι μόνο τών αρρώστων, αλλά καί τών ύγιών.
ΤΙ ΝΑ ΤΡΩΓΕΤΕ ΠΩΣ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ -ΤΗΛ. ΕΥΘΥΜΙΑΔΗ.
Στο τέλος έχουμε τα συμφέροντα των φαρμακοβιομηχάνων πού προκειμένου να εξασφαλίσουν μεγάλα κέρδη υποβαθμίζουν τις έρευνες και την πειραματική διάρκεια για την αποτελεσματικότητα και τις τυχόν παρενέργειες των φαρμάκων.

