ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΕΕ.

2019-12-26

Στο σημερινό μας άρθρο θα δούμε τους κερδισμένους μέσα στην ΕΕ, τους χαμένους

όπως και τα οξύτατα προβλήματα της ελλάδας.

Ας ξεκινήσουμε με τους πίνακες πού αφορούν την καθαρή διεθνή επενδυτική θέση βασικά των χωρών της ΕΕ.

Ας πούμε όμως πρώτα δύο λόγια τι σημαίνει καθαρή διεθνής επενδυτική θέση μίας χώρας.

Η διαφορά μεταξύ των απαιτήσεων και των υποχρεώσεων δίνει την καθαρή επενδυτική θέση, η οποία, ανάλογα με το πρόσημο, θετικό ή αρνητικό, χαρακτηρίζει τη χώρα ως καθαρό πιστωτή η χρεώστη αντιστοίχως έναντι του υπόλοιπου κόσμου.

https://www.bankofgreece.gr/statistika/ekswterikos-tomeas/diethnhs-ependytikh-thesh

https://www.rodiaki.gr/article/296684/giati-sthn-pagkosmia-oikonomia-to-synoliko-xreos-twn-xwrwn-dhmosio-kai-idiwtiko-einai-isoskelismeno

Τι βλέπουμε από αυτούς τούς πίνακες;

Ότι μεγάλη κερδισμένη είναι η Γερμανία μαζί με την Ολλανδία.

Η συντριπτική πλειοψηφία των χωρών ανήκουν στην κατηγορία των χαμένων.

Τι είναι όλες αυτές οι χώρες και οι λαοί τους, ακαμάτηδες, τεμπέληδες με ανίκανους πολιτικούς ;

Η ένας αγώνας επικρατήσεως πού εξαρχής η Γερμανία είχε σημαδέψει τα χαρτιά;

Ποια είναι η αλήθεια ; να πιστέψουμε την αφελή προπαγάνδα των ευρωπαίων και της ντόπιας ολιγαρχίας ότι ο λύκος μπορεί να εξημερωθεί να γίνει αρνάκι και να θέλει την ισότητα μεταξύ των χωρών της ΕΕ και την ευημερία τους ή να πιστέψουμε ότι ο λύκος έχει παγιδεύσει τα  « αρνάκια» και μπορεί πιο εύκολα να τα κατασπαράξει;

Τι έχει αλλάξει στην Γερμανία για να πιστέψουμε την πρώτη άποψη;

Τι έχει αλλάξει στην μακραίωνη παγκόσμια ιστορία επικρατήσεως του ισχυρότερου ;

Ποια είναι τα οφέλη μας από αρχής σε αυτή την ένωση;

Τα περισσότερα χρόνια τα διάγουμε σε κρίση και σε αυστηρή εποπτεία με ένα δυσθεώρητο χρέος αποκτηθέν κατά την διάρκεια της συμμετοχής μας στην ΕΕ, η ζωή έγινε πανάκριβη με φτωχούς πολίτες πού όλοι τους ονειρεύονται πως θα φύγουν από την χώρα τους.

Έχουμε σε εξέλιξη,

το πρόγραμμα κατασχέσεως της κρατικής και ιδιωτικής περιουσίας με σκοπό την παραπέρα εξαθλίωση των πολιτών, οι πολιτικοί μας αυτή την επικείμενη σφαγή την έχουν ονομάσει δημοσιονομική εξυγίανση.

Οκτώ χρόνια μνημόνια: Πόσο διαφορετική είναι η Ελλάδα του 2018

Θανάσης Κουκάκης , CNN Greece

20 Αυγούστου 2018

Τα νούμερα είναι αμείλικτα. Η καθαρή διεθνής επενδυτική θέση της χώρας είναι αρνητική κατά περισσότερο από 140% του ΑΕΠ, το 70% των φυσικών επενδύσεων στην ελληνική οικονομία έχει εξανεμιστεί, η εσωτερική αποταμίευση είναι κάτω του 10% του ΑΕΠ, στην αγορά ακινήτων, οι σωρευτικές απώλειες ξεπέρασαν το 45%, οι μετοχές στο χρηματιστήριο της Αθήνας έχασαν 150 δισ. ευρώ από την αξία τους, ενώ το σύνολο της αξίας των περιουσιακών στοιχείων των ελληνικών νοικοκυριών μέσα σε οκτώ έτη έχει απομειωθεί κατά 498 δισ. ευρώ!

Αλλά όσο απογοητευτικά και εάν είναι τα παραπάνω οικονομικά μεγέθη, ακόμη πιο απογοητευτική είναι η πρόοδος στην ποιότητα των θεσμών. Το επίπεδο της πολιτικής εκφυλίσθηκε, ο λαϊκισμός κυριάρχησε, η Δικαιοσύνη υπέστη μεγάλο πλήγμα αξιοπιστίας, η διαφθορά αυξήθηκε αντί να μειωθεί, το οικονομικό έγκλημα απογειώθηκε και η ατιμωρησία του παγιώθηκε, η εκπαίδευση υποβαθμίσθηκε και η εμπιστοσύνη των Ελλήνων στο κράτος συνολικά καταβαραθρώθηκε. Αποτέλεσμα αυτής της κρίσης θεσμών είναι η Ελλάδα να αιμορραγεί σε επιστημονικό δυναμικό (brain drain), καθώς 500.000 Έλληνες, εργαζόμενοι υψηλών προσόντων, εγκατέλειψαν τα χρόνια των Μνημονίων τη χώρα για μια καλύτερη τύχη στο εξωτερικό.

Η παραπάνω εικόνα σε συνδυασμό με το υπέρογκο ελληνικό χρέος των 360 δισ. ευρώ καθιστά την Ελλάδα μη ελκυστική για τους επενδυτές.

https://www.cnn.gr/oikonomia/story/143307/okto-xronia-mnimonia-poso-diaforetiki-einai-i-ellada-toy-2018

Και μέσα σε όλα αυτά έχουμε τον ΣΕΒ, τον σύνδεσμο βιομηχάνων πού δείχνοντας την ταξική του «αλληλεγγύη » απέναντι στον λαό και στους εργαζόμενους που τους εκμεταλλεύεται, τους απειλεί, προειδοποιεί ότι αν αποφασίσουν η χώρα μας να φύγει από την ΕΕ η Ελλάδα θα καταστραφεί , η φτώχεια θα μεγαλώσει, οι πλούσιοι θα γίνουν πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι.

Ε !!! ωραίο ε;

Τέλος, η μετατροπή του Ευρώ σε ένα ασθενέστερο εθνικό νόμισμα θα οδηγήσει στη μεγαλύτερη αναδιανομή εισοδήματος και αποταμιεύσεων από τα χαμηλότερα στα υψηλότερα στρώματα, που καμία πολιτική δύναμη δεν πρόκειται να επιχειρήσει αν έχει σώας τας φρένας. Η έξοδος της χώρας από την Ευρωζώνη είναι, λοιπόν, αναποτελεσματική, ανεπιθύμητη και ανέφικτη.

https://www.thetoc.gr/images/articles/4/article_130729/Weekly_09_02_2017.pdf

Εδώ μας αποκαλύπτεται γιατί θέλουν πάντα εισαγωγική την χώρα μας για να μην μπορούμε να φύγουμε κατ'αυτούς ή στην πραγματικότητα για να δυσκολεύει η έξοδος μας από την ΕΕ.

Ορίστε οι αθλιότητες του ξενόδουλου ελληνικού πολιτικού και πλουτοκρατικού συστήματος, πως έχουν καταντήσει την Ελλάδα και τώρα θα μας λύσουν κατά τα λεγόμενά τους αυτά τα προβλήματα πού οι ίδιοι έχουν δημιουργήσει.

...σύμφωνα με τον Στουρνάρα, η ελληνική οικονομία πρέπει να αντιμετωπίσει τα υψηλά αποθέματα μη εξυπηρετούμενων δανείων, το υψηλό δημόσιο χρέος, το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, την αρνητική καθαρή διεθνής επενδυτική θέση, τον αργό ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας, το υψηλό ποσοστό ανεργίας, την προβλεπόμενη δημογραφική μείωση του πληθυσμού, το επενδυτικό κενό και το επιχειρηματικό περιβάλλον που δεν είναι φιλικό προς τις επενδύσεις.

Τώρα πως υπολογίσουν να τα λύσουν; καλύτερα ο λαός να μην το γνωρίζει γιατί διαφορετικά θα φύγουν όλοι από την ελλάδα. Θα μείνουν στην ελλάδα μόνο οι φελλάχοι.

Ας δούμε λεπτομερέστερα μερικά κατορθώματά τους.

Η Ελλάδα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος οφειλέτης διεθνώς

18-07-2019

Θανάσης Κουκάκης

Τα στοιχεία του ΔΝΤ για την καθαρή διεθνή επενδυτική θέση δείχνουν πως η Ελλάδα είναι καθαρός οφειλέτης.

Τη δεύτερη χειρότερη επίδοση διεθνώς, πίσω από την Ιρλανδία, καταγράφει η Ελλάδα σε σχέση με την καθαρή διεθνή επενδυτική της θέση, όπως προκύπτει από στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Για όσους δεν το γνωρίζουν, η καθαρή διεθνής επενδυτική θέση (Net International Investment Position), αποτυπώνει το ύψος των διεθνών υποχρεώσεων και απαιτήσεων μιας χώρας, σε συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Αναλόγως του προσήμου της καθαρής διεθνούς επενδυτικής θέσης, ήτοι εάν είναι θετικό ή αρνητικό, προκύπτει το εάν μια χώρα είναι καθαρός πιστωτής ή οφειλέτης, έναντι του υπολοίπου κόσμου.

Τα στοιχεία του ΔΝΤ για την καθαρή διεθνή επενδυτική θέση δείχνουν πως η Ελλάδα είναι καθαρός οφειλέτης. Οι υποχρεώσεις της έναντι του εξωτερικού ήταν στο 134,6% του ΑΕΠ το 2015, στο 133,8% του ΑΕΠ το 2016, στο 150,6% του ΑΕΠ το 2017 και στο 136,4% του ΑΕΠ το 2018. Εκπεφρασμένη σε ευρώ η καθαρή διεθνή επενδυτική θέση της χώρας ήταν αρνητική κατά 265 δισ. ευρώ το 2015, κατά 261 δισ. ευρώ το 2016, κατά 306 δισ. ευρώ το 2017 και κατά 298 δισ. ευρώ το 2018.

Όπως αναφέρει το ΔΝΤ, αυτό συνέβη παρά το ότι η Ελλάδα αύξησε τις εξαγωγές της εκτός της ζώνης του ευρώ, κυρίως μέσω της αύξησης του τουρισμού, κάτι που σε μεγάλο βαθμό υποστηρίχθηκε από την εσωτερική υποτίμηση.

Τα στοιχεία για την αρνητική καθαρή διεθνή επενδυτική θέση της Ιρλανδίας είναι τα μόνα που υπερβαίνουν τα ελληνικά. Οι υποχρεώσεις της Ιρλανδίας έναντι του εξωτερικού ήταν στο 194,7% του ΑΕΠ το 2015, στο 162,5% του ΑΕΠ το 2016, στο 156,6% του ΑΕΠ το 2017 και στο 137,1% του ΑΕΠ το 2018.

Πρέπει να σημειωθεί πως η καθαρή διεθνής επενδυτική θέση δεν συμπίπτει επακριβώς, με τα στοιχεία για το καθαρό εξωτερικό χρέος, διότι, πρώτον, συμπεριλαμβάνει τις καθαρές υποχρεώσεις από άμεσες επενδύσεις και μετοχές και, δεύτερον, η μεταβολή της καθαρής διεθνούς επενδυτικής θέσης μεταξύ της αρχής και του τέλους μιας χρονικής περιόδου ισούται με το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών αυτής της περιόδου συν την επίπτωση της μεταβολής των τιμών αγοράς, με τις οποίες αποτιμώνται τα χρηματοοικονομικά μέσα που διαμορφώνουν το ύψος των υποχρεώσεων και απαιτήσεων.

https://www.insider.gr/eidiseis/oikonomia/117772/i-ellada-einai-o-deyteros-megalyteros-ofeiletis-diethnos

ΣΕΒ: Στο χαμηλότερο παγκοσμίως επίπεδο η σχέση επενδύσεων προς ΑΕΠ στην Ελλάδα

«Η σχέση επενδύσεων προς ΑΕΠ στη χώρα μας είναι σήμερα, όχι μόνο στο μισό απ' ότι ήταν πριν την κρίση, αλλά και στο χαμηλότερο παγκοσμίως επίπεδο, εξαιρουμένων χωρών σε ιδιάζουσα κατάσταση (πολεμικές συγκρούσεις, πτώχευση, κ.ά.)» όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο ΣΕΒ.

https://www.epixeiro.gr/article/145850

© 2017 Το Κοινωνικό-πολιτικό blog . Διατηρούνται όλα τα δικαιώματα.
Υλοποιήθηκε από τη Webnode Cookies
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε