Δεν τρέφω αυταπάτες για μια κοινωνία χωρίς ανισότητες

«Δεν τρέφω αυταπάτες για μια κοινωνία χωρίς ανισότητες, κάτι τέτοιο είναι αντίθετο στην ανθρώπινη φύση, όσοι το επιχείρησαν καταστρατήγησαν τελικά την ίδια τη δημοκρατία και τα ατομικά δικαιώματα», δήλωσε απο την ΔΕΘ στην ομιλία του, ο πρόεδρος την Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης.
Το λιγότερο πού μπορεί να διακρίνει κάποιος σε αυτή τη δήλωση είναι το μέγεθος της ανιστορικότητος των πολιτικών μας.
Η ταύτιση, η μεταφορά του κοινωνικού στο βιολογικό επίπεδο μας φέρνει τους νόμους της ζούγκλας μέσα στην κοινωνία.
Στην ζούγκλα όπως όλοι μπορούμε να καταλάβουμε δεν παίζει κανένα ρόλο ο βαθμός ανισότητας ,δεν έχει κανένα νόημα ή για την ακρίβεια
ο ρόλος των αδυνάτων είναι για να γίνονται τροφή από τους πιό δυνατούς.
Ότι λέει κατόπιν για την προστασία των αδυνάτων κλπ. είναι υποκριτικά και στοχεύουν μόνο στην άντληση των ψήφων.
Έτσι μάθαμε την προσωπική ιδεολογία πού διακατέχει τον αρχηγό της ΝΔ πού δεν είναι τίποτα άλλο από τον κοινωνικό δαρβινισμό.
Κοινωνικός δαρβινισμός. Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια.
Κοινωνική Εφαρμογή.
Λόγω της γενικότητας και της μη επιστημονικής του τεκμηρίωσης, ο Κοινωνικός Δαρβινισμός χρησιμοποιήθηκε ανά διαστήματα για διαφορετικούς λόγους εξυπηρετώντας διαφορετικές σκοπιμότητες. Συγκεκριμένα, οι απόψεις περί Κοινωνικού Δαρβινισμού αναπτύχθηκαν κατά την περίοδο ακμής του καπιταλισμού του laissez-faire και του περιορισμού της κρατικής παρέμβασης, θεμελιώνοντας τον άκρατο ατομικισμό και την ιδιωτικοποίηση του κεφαλαίου.
Παράλληλα, εφόσον οι ιμπεριαλιστικές τακτικές είναι στενά συνδεδεμένες με την αντίληψη ότι ο ισχυρότερος επιβάλλεται με επεκτατικούς πολέμους και τη διάδοση του πολιτισμού του, είναι κατανοητό ότι ο Κοινωνικός Δαρβινισμός τροφοδότησε και υποστήριξε τις αποικιοκρατικές τάσεις των περασμένων αιώνων, αλλά και σύγχρονες ιμπεριαλιστικές επιχειρήσεις.
Επίσης, η ευγονική και η σχέση του με τη συγκεκριμένη θεωρία αποτέλεσε πρόσφορο έδαφος, πάνω στο οποίο αναπτύχθηκαν οι ναζιστικές αντιλήψεις που στόχευαν στη διαιώνιση της άριας φυλής και στη γενοκτονία πολλών άλλων λιγότερο ισχυρών στο πολιτικό προσκήνιο.
Παρακάτω παραθέτω μερικά ενδιαφέροντα άρθρα πού αφορούν αυτή την δήλωση χωρίς αυτό να σημαίνει ότι συμφωνώ απόλυτα με αυτά.
Κυριάκο, πιάσε μια ανισότητα στα κάρβουνα.
Η ανισότητα του Μητσοτάκη και η ανθρώπινη φύση. Υποστήριξε την κοινωνική ανισότητα στην ομιλία του στην ΔΕΘ.
Αντιδράσεις προκάλεσε η φράση του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας στην 82η ΔΕΘ λέγοντας: "δεν τρέφω αυταπάτες για μια κοινωνία χωρίς ανισότητες, κάτι τέτοιο είναι αντίθετο στην ανθρώπινη φύση". Και πως να μην υπάρχουν, καθώς η τοποθέτηση αυτή είναι μια διακήρυξη κοινωνικής και πολιτικής καθυστέρησης.
Ουσιαστικά ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, μας λέει ότι ο αγώνας του ανθρώπου για θεσμική βελτίωση των συνθηκών ισότητας σε μια κοινωνία είναι μάταιος και απειλεί τη Δημοκρατία και τα ατομικά δικαιώματα.
Προφανώς ο πρόεδρος της ΝΔ, θέλει να μοιάσει τον Λουδοβίκο ΣΤ' που διατύπωνε τέτοιες παρόμοιες απόψεις ενώπιον της Εθνοσυνέλευσης.
Το πιο πιθανό είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν γνωρίζει τα στοιχειώδη από την οικουμενική διακήρυξη για τα ανθρώπινα δικαιώματα όπου λέει: ''Όλοι οι άνθρωποι γεννιούνται ελεύθεροι και ίσοι στην αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα. Είναι προικισμένοι με λογική και συνείδηση και οφείλουν να συμπεριφέρονται μεταξύ τους με πνεύμα αδελφοσύνης.''
Ίσως είναι καλό κάποιος να μάθει στον κ. Μητσοτάκη ότι ο άνθρωπος διεκδικεί την ισότητα με αγώνες σε συνθήκες ελευθερίας! Από τότε που «εφευρέθηκε» η πολιτική και που έσκασε μύτη η πρώτη Δημοκρατία, κάπου δίπλα μας για να μη ξεχνιόμαστε, οι άνθρωποι επιχείρησαν και επιχειρούν ακόμη να αμβλύνουν τις επιπτώσεις της ακόρεστης δίψας της ανθρώπινης φύσης για εξουσία.
Αιώνες τώρα πάνω σε αυτόν τον βασικό καμβά έγιναν πόλεμοι, χύθηκε αίμα, φυλακίστηκαν άνθρωποι, καταστράφηκαν ζωές, δημιουργήθηκαν πολιτικά κόμματα με διαφορετικές εκδοχές και προτάσεις διαχείρισης της κοινωνίας ως οντότητα αλλά αργά και σταθερά η κοινωνία προόδευσε και οι εργαζόμενοι κέρδισαν το δικαίωμα στη δουλειά, την παιδεία, την υγεία, τον βασικό μισθό, την Κυριακάτικη αργία, το οκτάωρο, τις συμβάσεις εργασίας κ.α.
Όλα αυτά δεν έγιναν μόνα τους, δεν έπεσαν από τον ουρανό, κατακτήθηκαν με αγώνες και προσπάθεια. Αγώνες κυρίως των εργαζομένων αλλά και όλων των αστικών πολιτικών κομμάτων που ακόμη κι αν κάποια από αυτά τάχθηκαν στο πλευρό των ισχυρών ουδέποτε αμφισβήτησαν το Κοινωνικό Συμβόλαιο που δεν είναι άλλο από το μπόλιασμα της ανθρώπινης φύσης με την πολύτιμη αίσθηση ότι διάγουμε εν κοινωνία. «Αλλιώς θα γίνουμε ζούγκλα», έλεγαν και λένε ακόμη.
Έπρεπε να φτάσουμε στο όγδοο έτος της μνημονιακής εποχής για να έρθει ένας γνήσιος εκπρόσωπος της οικογενειοκρατίας στη Δεξιά, ο σημερινός πρόεδρός της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης για να μας ενημερώσει ότι όχι μόνο αμφισβητεί αυτό που όλοι παραδεχόμαστε ως κυρίαρχο μοντέλο στις δυτικές κοινωνίες αλλά και πως όσοι επιχείρησαν να αμβλύνουν τις κοινωνικές ανισότητες είναι δικτάτορες και εγκληματίες και ότι ο ίδιος δεν τρέφει ανάλογες αυταπάτες!
Είναι η μεταμοντέρνα εκδοχή της αριστείας. Το πάντρεμα της πολιτικής με τη γκλαμουριά της επωνυμίας. Στη θέση της Πνύκας, οι καμήλες των Καταριανών στην Ψαρού με τον Ρέμο να τραγουδά τον ύμνο της πρώτης διεθνούς των απανταχού νεοφιλελέδων και τον Βαρβιτσιώτη να ανοίγει τη μια Moet μετά την άλλη.
Για τα εμβρόντητα γκαρσόνια τι να γράψω; Αν τους ταιριάζει ο δίσκος καλά κρασιά για τους υπόλοιπους όμως ισχύει εκείνο που έγραφε ο Πλάτωνας στην Πολιτεία του ότι οι άξιοι άνθρωποι δεν επιδιώκουν την εξουσία, αλλά η πιο μεγάλη τιμωρία τους είναι να τους εξουσιάζει κάποιος κατώτερός τους.
https://www.documentonews.gr/article/kyriako-piase-mia-anisothta-sta-karboyna
Εμείς υπερασπιζόμαστε δυο αιώνες ευρωπαϊκής ιστορίας. Ο κ. Μητσοτάκης νοσταλγεί τον Λουδοβίκο 16ο;
Το αν η ανθρώπινη φύση συμβαδίζει με την εξάλειψη κάθε ανισότητας είναι ένα ερώτημα χωρίς ουσία που κι αν απασχολεί τον κ. Μητοστάκη δεν έχει απασχολήσει στην πράξη την Αριστερά καθώς δεν υπήρξε ποτέ ιστορικά ώριμο.
Η ανάδυση του τριπλού αιτήματος της ισότητας της ελευθερίας και της αλληλεγγύης (αδελφότητας) μέσα από τη Γαλλική Επανάσταση σήμανε την εμφάνιση των νεωτερικών κοινωνιών, δηλαδή του σύγχρονου κόσμου. Και η διχοτομία Αριστεράς - Δεξιάς (με την ευρύτερη έννοια και των δυο) που χαρακτηρίζει τις νεωτερικές κοινωνίες ανάγεται στην συνεχή ιστορική διεκδίκηση από την πλευρά της Αριστεράς όχι ενός στενά μονοσήμαντου στόχου αλλά ενός σύνθετου συνόλου προταγμάτων. Ανάμεσα τους η διεκδίκηση διαφόρων ειδών ισοτήτων (ισότητα της ψήφου, ισότητα των πολιτών απέναντι στο νόμο, ίση αμοιβή για ίση εργασία, ισότητα των γυναικών, ισότητα ευκαιριών, ισότητα στην αναδιανομή του κοινωνικού πλεονάσματος) ελευθεριών και διάδοσης των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων.
Το αν η ανθρώπινη φύση συμβαδίζει με την εξάλειψη κάθε ανισότητας είναι ένα ερώτημα χωρίς ουσία που κι αν απασχολεί τον κ. Μητοστάκη δεν έχει απασχολήσει στην πράξη την Αριστερά καθώς δεν υπήρξε ποτέ ιστορικά ώριμο. Ακόμη και ο Μαρξ στα οραματικά του κείμενα έγραφε «από τον καθένα σύμφωνα με τις δυνατότητες του στον καθένα σύμφωνα με τις ανάγκες του», έννοιες που απέχουν πολύ από τον μηχανιστικό εξισωτισμό. Το ζητούμενο είναι το προς τα πού κινούμαστε, προς τη μείωση ή την αύξηση των υπαρκτών ανισοτήτων, προς τη διεύρυνση ή τη συρρίκνωση των δικαιωμάτων και των ελευθεριών.
Την «ανθρώπινη φύση» ως δήθεν αντίθετη στα σύγχρονα προτάγματα της ισότητας και της ελευθερίας επικαλούνται οι φιλόσοφοι που υπερασπίζονται και επιθυμούν να ενισχύσουν ακόμη περισσότερο τις υπάρχουσες ανισότητες και ανελευθερίες, από την εποχή του Χομπς που έβλεπε μόνο λύκους γύρω του μέχρι τους νεοφιλελεύθερους της σχολής του Σικάγου που καθοδηγούσαν τον Πινοσέτ.
Για να το γειώσουμε άμεσα με την σημερινή πραγματικότητα, το αίτημα εκατομμυρίων Ελλήνων πολιτών τα τελευταία χρόνια είναι μια κοινωνία χωρίς ανισότητες γενικώς ή μια κοινωνία πιο δίκαιη χωρίς 25% ανεργία και άλλη τόση φτώχεια;
Μέσα από αυτή την αναγωγή στην γενική και αόριστη «φυσική ανισότητα» (με την οποία ο αγνός νεοφιλελεύθερος κ. Ανδριανόπουλος ενθουσιάστηκε τόσο που άρχισε να γράφει για τίγρεις και ελέφαντες στο τουίτερ) ο κ. Μητσοτάκης υπερασπίζεται την πολύ συγκεκριμένη υπάρχουσα ανισότητα. Προσπαθεί να μας πείσει ότι είναι νόμος φυσικός να απολύονται οι άνθρωποι στα 55 τους για να προσληφθούν νεότεροι και φτηνοί εργαζόμενοι ή να δουλεύεις 8 ώρες και να πληρώνεσαι 4.
Δεν πρωτοτυπεί βέβαια. Ο νεοφιλελευθερισμός έχει κατορθώσει στο σύνολο του ανεπτυγμένου κόσμου το 1% των ανθρώπων να νέμονται το μισό του συνολικού πλούτου, το 20% τα δυο τρίτα συνολικά και το υπόλοιπο 80% να παλεύουν να επιβιώσουν με τα υπόλοιπα.
Ενώ η υπερσυγκέντρωση της οικονομικής εξουσίας έχει σαν αποτέλεσμα την αποδυνάμωση και των δημοκρατικών θεσμών μέσα από τη συνεχή μεταφορά εξουσιών σε αδιαφανή κέντρα ισχύος και επιρροής. Η δημοκρατία δεν απειλείται από την ισότητα, η δημοκρατία ταυτίζεται με μορφές και εκφράσεις της ισότητας.
Οπότε η ευρεία Αριστερά σήμερα στην Ελλάδα και στην Ευρώπη συγκροτείται πάνω στη διπλή αντίθεση και διαχωριστική γραμμή:
μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων και αύξηση των ελευθεριών και των δικαιωμάτων
ή αύξηση των κοινωνικών ανισοτήτων και περιορισμός της ελευθερίας και της δημοκρατίας.
Αντιθέσεις δυο αιώνες παλιές θα μου πείτε. Ίσως σαν αντιθέσεις να είναι μέσα στην συγκεκριμένη κοινωνικά φύση του σύγχρονου ανθρώπου, κάποιοι να ζητούν ισότητα και ελευθερία και κάποιοι να υπερασπίζονται τα κληρονομημένα προνόμια και εξουσίες. Πιστεύω ότι δεν έχουμε πρόβλημα να διαλέξουμε πλευρά.
Γιώργος Βεργόπουλος. https://left.gr/news/emeis-yperaspizomaste-dyo-aiones-eyropaikis-istorias-o-k-mitsotakis-nostalgei-ton-loydoviko-16o
Κάνετε λάθος, κύριε Μητσοτάκη!
Πού πάσχει η άποψη ότι δεν μπορούν να υπάρξουν κοινωνίες ισότητας καθώς κάτι τέτοιο είναι αντίθετο στην ανθρώπινη φύση. Τι δείχνουν 200.000 χρόνια ιστορίας για την ανθρώπινη φύση. Γράφει ο Τ. Μίχας.
Κάνετε λάθος, κύριε Μητσοτάκη!
Στην πρόσφατη ομιλία του στη ΔΕΘ, ο αρχηγός της ΝΔ υποστήριξε ότι οι κοινωνικές ανισότητες είναι μέρος της ανθρώπινης φύσης.
«Δεν τρέφω αυταπάτες», είπε, «για μια κοινωνία χωρίς ανισότητες, κάτι τέτοιο είναι αντίθετο στην ανθρώπινη φύση. Οσοι το επιχείρησαν, καταστρατήγησαν τελικά την ίδια τη δημοκρατία και τα ατομικά δικαιώματα».
Η άποψη του κ. Μητσοτάκη είναι τελείως λανθασμένη. Οπως σήμερα δείχνει η ανθρωπολογία, η αρχαιολογία, η εξελικτική ψυχολογία κ.λπ., το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει. Ο Ηοmo Sapiens Sapiens έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του σε κοινωνίες όπου οι υλικές ανισότητες ήταν ανύπαρκτες έως ελάχιστες. Αντίθετα, η εμφάνιση οικονομικών ανισοτήτων αποτελεί ένα σχετικά σύγχρονο φαινόμενο του οποίου οι εξελικτικές συνέπειες δεν έχουν ακόμα αποτυπωθεί.
Επί περίπου 200.000 χρόνια οι πρόγονοί μας στην αφρικανική σαβάνα ζούσαν σε κοινωνίες κυνηγών-καρποσυλλεκτών, με τους άνδρες στον πρώτο ρόλο και τις γυναίκες, κυρίως, στον δεύτερο. Πρόκειται για την περίφημη Παλαιολιθική Εποχή, κατά τη διάρκεια της οποίας κωδικοποιήθηκαν στον εγκέφαλό μας προγράμματα συμπεριφοράς που μας καθοδηγούν σήμερα.
Αυτό που είναι ουσιαστικό για εκείνη την περίοδο ήταν ότι όλες οι ανθρώπινες ομαδοποιήσεις αντιπροσώπευαν κοινωνίες ισότητας. Αυτό σε μεγάλο βαθμό οφείλετο σε παράγοντες όπως η υλική σπάνη, το γεγονός ότι η συνεργασία όλων ήταν απαραίτητη για να σκοτωθεί το θήραμα, καθώς επίσης και στο ότι η συσσώρευση υλικών αγαθών ήταν ένα μειονέκτημα καθώς δυσκόλευε τις μετακινήσεις του κυνηγού από το ένα μέρος στο άλλο.
Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπήρχαν ιεραρχίες κύρους σε αυτές τις κοινωνίες, ότι δεν υπήρχαν κυνηγοί που π.χ. είχαν πρόσβαση σε περισσότερα θηλυκά κ.λπ. Σημαίνει όμως ότι αυτές οι «ανισότητες κυριαρχίας» ήσαν εφήμερα φαινόμενα, άλλαζαν με το περιβάλλον και δεν βασίζονταν σε παγιοποιημένες υλικές ανισότητες.
Τα πράγματα άλλαξαν ριζικά όταν εμφανίζεται στον ορίζοντα η γεωργία (και αργότερα η βιομηχανία), που ουσιαστικά σημαδεύει τη σύγχρονη εποχή. Τότε αρχίζουν να εμφανίζονται τα υλικά πλεονάσματα και οι διάφορες παρασιτικές τάξεις (παπάδες, βασιλείς, πολιτικοί, διανοούμενοι, δημοσιογράφοι) που ζουν οικειοποιούμενοι τα πλεονάσματα που έχουν παράγει άλλοι. Σε αυτά τα πλαίσια αρχίζουν να εμφανίζονται και οι μεγάλες οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες.
Αλλά ας προσέξουμε. Η σύγχρονη εποχή γεωργίας-βιομηχανίας που δημιουργεί τις κοινωνίες της ανισότητας έχει ζωή το πολύ 15.000 χρόνια. Πρόκειται, με άλλα λόγια, για ένα ασήμαντο υποσύνολο στη συνολική ζωή του Homo Sapiens που, όπως είδαμε, ζει το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος της ζωής του σε κοινωνίες ισότητας.
Ολα τα ιστορικά επεισόδια που καταλαμβάνουν δεκάδες σελίδες στα σχολικά εγχειρίδια όπως π.χ. η Αρχαία Ελλάδα, η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος κ.λπ. είναι από εξελικτικής σκοπιάς ασήμαντα φαινόμενα, κουκκίδες στο μεγάλο ταξίδι της εξέλιξης των κοινωνιών του Hοmo Sapiens.
O μεγάλος σταθμός -στον οποίο τα άθλια σχολικά εγχειρίδια αφιερώνουν το πολύ 1-2 σελίδες- είναι τα 200.000 έτη της Λίθινης Εποχής. Τότε διαμορφώνονται τα λογισμικά που θα χρησιμοποιεί ο ανθρώπινος εγκέφαλος προκειμένου να επιβιώσει σε ένα αφιλόξενο και εχθρικό περιβάλλον. Τα ίδια λογισμικά χρησιμοποιεί και σήμερα. Οπως λέει η κορυφαία εξελικτική ψυχολόγος Leda Cosmides, «το κρανίο του σημερινού ανθρώπου στεγάζει έναν εγκέφαλο της Λίθινης Εποχής».
Και αυτός ο εγκέφαλος διαμορφώθηκε σε περιβάλλον κοινωνιών ισότητας.
Για να συνοψίσω. Η άποψη λοιπόν του αρχηγού της ΝΔ σχετικά με το ότι δεν μπορούν να υπάρξουν κοινωνίες ισότητας επιστημονικά δεν είναι ορθή. Οι κοινωνίες ισότητας σημαδεύουν το σημαντικά μεγαλύτερο τμήμα της ιστορίας μας. Οι κοινωνίες της υλικής ανισότητας είναι ένα πολύ πρόσφατο και από εξελικτικής σκοπιάς ασήμαντο φαινόμενο.
Σημαίνουν τώρα τα προαναφερθέντα ότι ο άνθρωπος έχει μεγαλύτερη προδιάθεση να ζει σε κοινωνίες ισότητας; Oτι, ας πούμε, έχει διαμορφωθεί ένα «ένστικτο ισότητας»; Ορισμένοι επιστήμονες δίνουν θετική απάντηση, άλλοι αρνητική. Τα διάφορα ψυχολογικά πειράματα που έχουν γίνει δεν δίνουν σαφή απάντηση.*
Ο Τάκης Μίχας σπούδασε Ανθρωπολογία στη Δανία και εργάστηκε για πολλά χρόνια σε Ελευθεροτυπία και Καθημερινή. Υπήρξε αρθρογράφος της Wall Street Journal και άλλων διεθνών εντύπων καθώς και συγγραφέας βιβλίων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ζει στη Λατινική Αμερική, όπου γράφει βιβλίο για το φαινόμενο του Populismo.
https://www.euro2day.gr/specials/opinions/article/1566980/kanete-lathos-k-mhtsotakh.html
Ποιός φοβάται την ισότητα; ...
by earkas
Ξέρετε κάτι συμπολίτες;
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε μία μεγάλη αλήθεια.Δέν τρέφει αυταπάτες για μία κοινωνία χωρίς ανισότητες.Ούτε κι εμείς.Γνωρίζουμε πολύ καλά πως η ιστορία και η ζωή των ανθρώπων είναι γεμάτη ανισότητες.Αυτό που δέν διευκρινίζεται σε αυτή τη φράση είναι το πώς δημιουργήθηκαν αυτές οι ανισότητες.Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι πιστοί του πιστεύουν πως η αιτία όλων αυτών των ανισοτήτων είναι η φύση.Δηλαδή για παράδειγμα η φύση προίκισε κάποιους με εξυπνάδα,πονηριά -πείτε το όπως θέλετε- να κατέχουν τον πλούτο όλου του κόσμου και τα υπόλοιπα δισεκατομμύρια ανθρώπους απλά να είναι σκλάβοι τους.
Αυτή...είναι η φύση του Κυριάκου Μητσοτάκη και των «έξυπνων» πιστών του σημερινού συστήματος.
Είχα γράψει παλιότερα πως η ανθρώπινη φύση είναι διττή.Δηλαδή πως είναι ικανή τόσο για τις δίκαιες πράξεις όσο και για τις άδικες.Αυτό που παρακινεί την πλειοψηφία των ανθρώπων να πράττει κατά το δοκούν, είναι πρωτίστως το προσωπικό συμφέρον.Το προσωπικό συμφέρον όμως επηρρεάζεται από την κοινωνία όπως είναι διαμορφωμένη στο παρόν κοινωνικοπολιτικό σύστημα και έχει και άμεσο αντίκτυπο σε αυτήν.
Η μεγάλη επίσης διαφορά ανάμεσα στα ζώα και στους ανθρώπους είναι πως εμείς έχουμε συνείδηση για τις πράξεις μας και πως ύστερα από εκατομμύρια χρόνια εξέλιξης δημιουργήσαμε μία εντελώς διαφορετική κοινωνία από αυτή των ζώων με ουσιαστική επικοινωνία και πολυδιάστατη σκέψη. Χτίσαμε πόλεις,πήγαμε στο διάστημα, δημιουργήσαμε τέχνη σε πολλές μορφές κλπ.
Όσοι τώρα ισχυρίζονται πως θα πρέπει να επικρατήσει ο νόμος του ισχυρού,δέν το κάνουν γιατί πιστεύουν στο νόμο της ζούγκλας αλλά επειδή το ξέρουν πως είναι ισχυροί.Και ο νόμος του ισχυρού ευνοεί τον ισχυρό.Ο Κυριάκος,ο Αλέξης και τα άλλα «παιδιά» δέν είναι ηλίθιοι όπως πολλοί λανθασμένα πιστεύουν.Κάνουν πολύ καλά τη δουλειά τους. Άλλωστε τον κόσμο τον κυβερνάνε οι πονηροί που ψηφίζονται από τους ηλίθιους...
Σε όλη την ιστορία των ανθρώπων ο ανηλεής και συνεχής αγώνας γίνεται από μέρους της εκάστοτε εξουσίας για να διαβάλλει τις συνειδήσεις των ανθρώπων-σκλάβων έτσι ώστε οι τελευταίοι να μή μπορούν να διακρίνουν ποιό τελικά είναι το συμφέρον τους.Γι'αυτό και παραμένουμε όλοι μας σε κατάσταση ομηρίας και εκβιασμών.Και αυτή η κατάσταση παρόλο που είναι πέρα για πέρα αληθινή,δέν είναι η φυσική εξέλιξη των ανθρώπων. Αυτή η κατάσταση είναι η επιβεβαίωση της τεχνητής «φύσης» που θέλουν να επιβάλλουν οι κάθε είδους «Μητσοτάκηδες» για να δικαιολογήσουν την αιώνια εκμετάλλευση των ανθρώπων,των ζώων και του περιβάλλοντος για να ζούνε οι ίδιοι σάν άρχοντες.
Κάποτε η κάθε είδους εκμετάλλευση και τυραννία είχε «θεϊκή» προέλευση.Όταν κλονίστηκε αυτή η λανθασμένη πεποίθηση την εποχή του Διαφωτισμού τότε επιστρατεύτηκε η φύση.Αλλά όταν αυτά τα παράσιτα επικαλούνται το λιοντάρι και τη χελώνα,δέν αναφέρονται στα ζώα.Πίσω από αυτή την πεποίθηση υπάρχει συγκεκριμένη φιλοσοφία.Είναι η φιλοσοφία των καλύτερων και των άριστων.Και το σύστημα ευνοεί αυτούς που θα είναι οι καλύτεροι σκλάβοι και που θα μπορούν να σκλαβώνουν και να εκμεταλλεύονται καλύτερα τους υπόλοιπους.
Γι'αυτό και ο πετυχημένος επιχειρηματίας αποθεώνεται, την ίδια στιγμή που ο απλός εργαζόμενος είναι ένα τίποτα.
Αλλά κανείς από αυτούς τους επιτυχημένους δέν θα παραδεχθεί ποτέ πως η επιτυχία του βασίστηκε στις πλάτες των εργατών.Όλοι μιλάνε για τους γιατρούς αλλά ας φανταστούμε μιά κοινωνία αποκλειστικά γιατρών.Θα μπορούσε ποτέ να υπάρξει;Συνεπώς όλοι και όλες χρειαζόμαστε για να προσφέρουμε ίσες υπηρεσίες προς όλους σε μία προφανώς καλύτερη κοινωνία από την σημερινή.Αλλά αυτό είναι κάτι που η «φύση» στην οποία πιστεύουν τα παράσιτα δέν θα επιτρέψει ποτέ να γίνει.
Η ανισότητα και η σκλαβιά ανάμεσα στον τεχνητό κόσμο των ανθρώπων είναι καθαρά ανθρώπινη κατασκευή,προερχόμενη από την πιό σκοτεινή και διεστραμμένη πλευρά της ανθρώπινης φύσης και όχι μόνο μπορεί να καταργηθεί αλλά επιβάλλεται να καταργηθεί.
Αυτοί που δικαιολογούν αυτή την ανισότητα επικαλούμενοι τον θεό ή την φύση,απλά θέλουν να διατηρήσουν το σημερινό άδικο σύστημα,θέλουν να μας έχουν δυστυχισμένους και σκλαβωμένους στους νόμους τους και να απομυζούν την ζωή μας.Για αυτό και φτιάξανε στρατούς,φρουρές και αστυνομίες.Επικαλούνται τον θεό και την φύση για να πείσουν τα δισεκατομμύρια των σκλάβων πως η απαίτηση και η διεκδίκηση ενός δικαιότερου κόσμου,ενός κόσμου ισότητας είναι μία παράλογη απαίτηση που είτε εναντιώνεται στην θεία βούληση,είτε στην ίδια την ανθρώπινη φύση.Συνεπώς αυτοί που κατασκευάζουν τους νόμους «βιάζουν»και επανανοηματοδοτούν τις λέξεις και τις πανανθρώπινες αρχές κατά πώς τους βολεύει έχουν όλο το «θεϊκό» και «φυσικό» δίκαιο να μας σκλαβώνουν.Κι όταν αντιδρούμε να μας περιθωριοποιούν,να μας φυλακίζουν και να μας σκοτώνουν.
Αλλά άν η ανθρώπινη φύση είναι άμεσα συγκρίσιμη με την φύση των ζώων, τότε ακόμη και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμφωνούσε πως στην προκειμένη περίπτωση για να αμυνθεί το θήραμα απέναντι στον θύτη του, το δικαιότερο θα ήταν να χρησιμοποιήσει όλα του τα όπλα όπως θα έκανε μία βασιλική κόμπρα απέναντι στην τίγρη για παράδειγμα.
Αλλά εν τέλει όλα είναι συσχετισμός δυνάμεων.Κάποτε ουδείς πίστευε πως το κεφάλι ενός βασιλιά θα κοβόταν και θα έπεφτε μπροστά στο πλήθος των λιγότερο προικισμένων.Εκεί τότε δέν υπήρχε κανένας φυσικός ή θεϊκός νόμος να σταματήσει αυτό που έπρεπε να γίνει.
Κάποια στιγμή λοιπόν,όταν οι συνειδήσεις των σκλαβωμένων ξυπνήσουν και επιθυμήσουν την ισότητα,τα κεφάλια των «αρίστων» και των «έξυπνων» θα πέσουν σάν σάπια μήλα στο χώμα, όπου θα γίνει η σπορά του νέου ελεύθερου και ισότιμου κόσμου.
ANΩΝΥΜΟς & ΜΑΥΡΗ ΛΙΣΤΑ
Από:https://mavrhlista.wordpress.com/2017/09/19/%CF%80%CE%BF%CE%B9%CF%8C%CF%82-%CF%86%CE%BF%CE%B2%CE%AC%CF%84%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B9%CF%83%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B1/